Black Month 2024 er skudt i gang! Se tilbuddene her

Søg kursus

Lønforhandling: Kunsten at forhandle løn

Føler du dig sikker på, hvordan du skal agere i en lønforhandling? Læs med her, hvor du får gode råd til, hvordan du griber processen an.

Kunsten at forhandle løn

Uanset om du skal ind til din årlige lønforhandling, eller om du skal til lønforhandling i forbindelse med et nyt job, så kan det være en god ide, at du har en strategisk tilgang. Hvis du samtidig deler lønforhandlingen op i flere faser, vil dette kunne øge din effektivitet.

Vi giver dig herunder en step-by-step guide til din lønforhandling, opdelt i froskellige afsnit og processer, så du øger sandsynligheden for at komme i mål med drømmescenariet til din kommende løn.


Lønforhandling kan i sig selv føles som en kunstform. Men hvis du forbereder dig og har gjort dig nogle grundige overvejelser, er du allerede godt klædt på. Det kan du med fordel gøre i følgende tre faser:

👉 Før lønforhandling

👉 Under lønforhandling

👉 Efter lønforhandling


Før lønforhandling

1. Opsøg lønrådgivning

Hvis du er usikker og fortvivlet omkring, hvordan du skal gribe din lønforhandling an, kan det være god idé at opsøge visdom og gode råd gennem lønrådgivning. Dette kan for eksempel være gennem din fagforening. Ved at trække på en lønspecialists indsigter og erfaringer vil du blive klædt godt på til din lønforhandling. Du kan endvidere overveje at gennemgå scenariet med én i dit netværk som et rollespil, hvis du vurderer, at det vil hjælpe på din nervøsitet.

2. Research, research og mere research

Inden du går ind til lønsnakken med din leder, bør du være så godt klædt på med viden og indsigt som muligt. Det er derfor en god idé at undersøge den gennemsnitlige løn for din stilling og branche. Der findes adskillige lønberegnere, der kan give dig et indblik i dette. Derudover kan du også gøre brug af eksempelvis UddannelsesZOOM, hvor du kan se, hvad andre med din uddannelsesbaggrund får i løn. Du kan også gøre brug af Job & Løn sektionen på studentum.dk for at få en fornemmelse af gennemsnitslønnen for forskellige erhverv. Mulighederne er med andre ord mange!

3. Udnyt dine muligheder

Hvis du forventer at modtage flere jobtilbud, kan du udnytte denne situation til din fordel. Forbered dig høfligt på at kommunikere, at du undersøger forskellige muligheder. Det kan være til din fordel, da det kan medføre, at din arbejdsgiver vil fremlægge et mere gunstigt tilbud. Vær dog påpasselig med denne del! Aflæs situationen og følg din mavefornemmelse.

4. Kend din smertegrænse

Før du diskuterer din løn med din leder, er det ikke alene en god ide at du har fundet frem til din ønskeløn. Det er også en god ide, hvis du på forhånd har besluttet dig for, hvad der er din smertegrænse.

Overvej også gerne om du eventuelt vil kunne have glæde af andre goder som for eksempel mere i pension, flere feriedage eller lignende. Disse overvejelser omkring dine lønforventninger gør, at du har dig selv med gennem hele lønforhandlingen og at du kan være klar med nogle alternative forhandlingspunkter, hvis du for eksempel ikke når helt i mål med din ønskeløn.

5. Øv, øv, øv (vores vigtigste tip! ⭐)

Sørg for at gennemgå dine pointer og svar som en del af forberedelsen til din lønforhandling. Øv dig sammen med en i dit netværk, som du ved kan komme med konstruktiv feedback. Dette styrker din evne til at formidle dine tanker og overvejelser klart og tydeligt. Ved at have øve dig på snakken med din leder vil du også kunne gå ind til forhandlingsbordet med større ro i maven.

Gode råd: Under din lønforhandling

Under lønforhandling

6. Timing

Hvis du har mulighed for det, så sørg for at vælge et passende tidspunkt til at forhandle løn. Ideelt set efter at have vist dine færdigheder og fået positive tilkendegivelser fra din leder. Eksempelvis efter afslutningen af et vellykket projekt. På den måde har du et endnu bedre udgangspunkt og øger sandsynligheden for, at du lykkes med din lønforhandling.

7. Bevar tilliden

Gå til forhandlingen med tillid. Forklar tydeligt dine præstationer og den værdi, du tilfører virksomheden. Stå fast på dit værd og dit bidrag til virksomhedens succes, mens du bevarer en positiv og samarbejdende tone. 

8. Overvej alternativer

Se ud over tallet på din lønseddel og overvej, om der er andre former for kompensation, der kunne være attraktiv for dig. Se for eksempel på mulighederne for sundhedsydelser/sundhedsforsikring, pension, flere feriedage, efteruddannelse, øget arbejdsfleksibilitet og lignende.

Andre kigger også i retning af øvrige materielle personalegoder, det kunne for eksempel være fri mobil, bil eller noget helt tredje. Mulighederne er mange, men fælles for dem er, at der kan være tale om afgørende komponenter, der kan bidrage positivt til dig og din hverdag. Gør derfor op med dig selv forinden, hvad du vil sætte mest pris på, og hvad der vil tilføre mest værdi for dig.

9. Vær åben for fremtidige opgaver og ansvarsområder

Demonstrer dit engagement i virksomhedens succes ved at diskutere, hvordan din rolle stemmer overens med organisationens mål, og hvordan du kan bidrage med dine kompetencer i fremtiden. Giv udtryk for din iver efter at bidrage - ikke kun til dit umiddelbare ansvar, men også til langsigtede projekter og initiativer.

Gode råd: Efter din lønforhandling

Efter lønforhandling

10. Følg op på din egen performance

Din lønforhandling er ikke nødvendigvis slut, når dig og din leder forlader forhandlingsbordet. Nu begynder forberedelserne til næste års lønforhandling nemlig. Til lønsamtalen har du fået god indsigt i, hvad du bliver målt på, og hvad din leder og virksomheden lægger vægt på. Sørg derfor for at monitorere dine resultater. Lav gerne små noter til dig selv, allerede når I forlader bordet, og sørg løbende for at holde øje med, om dine resultater stemmer overens med målet.

11. Invester i det langsigtede perspektiv

Efter forhandlingen kan du med fordel rette dit fokus mod virksomhedens langsigtede perspektiver. Undersøg dine muligheder for avancement og faglig udvikling. At have en forståelse for virksomhedens investering i din personlige vækst kan have betydning for dine forventninger til løn.

12. Følg op efter din lønforhandling

Dette punkt kan komme an på relationen til din leder, udfaldet af din lønforhandling og hvad din mavefornemmelse siger dig. Det kan dog være en god idé at sende din leder en opfølgende e-mail, hvor du udtrykker din taknemmelighed. Dette viser din leder, at du oprigtigt værdsætter udfaldet af jeres lønsnak, og efterlader et godt og professionelt vedvarende indtryk.

Det giver dig samtidig mulighed for at understrege dit engagement i at bidrage til organisationens succes.

Del din lønforhandling op i små faser

Ved at dele processen bag lønforhandlingen op i ovenstående adskilte faser gør du processen mere overskuelig, og får en god fornemmelse af, hvad næste step er. Det kan ikke alene give dig en ro i maven, det kan også give dig klarhed over din smertegrænse, og hvad der er vigtigt for dig. 

Du kan også sagtens tilføje flere undersektioner, og det kan også være, at ovenstående fremgangsmåde ikke fungerer for dig. Du kan derfor se det som inspiration til, hvordan du kommer godt i gang med at forberede dig til din lønforhandling. Der er ikke et decideret facit til kunsten at forhandle løn. Det vigtigste er, at du finder en fremgangsmåde, der fungerer for dig, så du har de bedste forudsætninger for at sikre dig en løn, der afspejler din sande værdi.

Er du sikker i din lønforhandling?

Stå endnu stærkere i din lønforhandling med et kursus i forhandlingsteknik, der vil styrke din selvtillid og udruste dig med værktøjer til at lykkes i enhver forhandlingssituation.

Find dit kursus i forhandlingsteknik her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer