Coaching - Hvad er det, og hvad kan det bruges til?
Coaching er blevet et meget anvendt begreb i Danmark og forstås ofte som værende en neutral, ikke-rådgivende samtale, der kan bruges som et objektivt refleksions værktøj. Coaching er en effektiv metode til at skabe personlig indsigt samt skabe muligheden for at indfri personlige målsætninger, som man har brug for støtte til.
Oprindeligt opstod ordet "coach" fra universitets konceptet om at have en tutor, som var en person der hjalp, vejledte og støttede én igennem studiet. "Coaching" var identificeret som den proces en studerende gik igennem fra hvor de oprindeligt var vidensmæssigt, til hvor de gerne ville hen.
I dag bruges coaching på mange forskellige måder og i forskellige erhverv, blandt andet bruges coaching i større virksomheder for at coache medarbejder, coaching af teams, coaching i faciliteringsopgaver til coaching på tomandshånd. Fokus i disse samtaler vil oftest være omkring trivsel, effektivitet eller en måde at sikre medarbejderfastholdelse.
Arbejdet som coach
I princippet kan alle kalde sig coach, da det ikke er en beskyttet titel, men i tidens løb er der kommet flere uddannelse der certificerer coaches, hvor certificeringen beviser uddannelsens høje kvalitet og overensstemmelse med internationale standarder. Der findes ingen offentlige uddannelser i coaching, men kun private uddannelser som koster penge og varierer i indhold, struktur og kursuslængde.
Som nævnt er det muligt arbejde som coach i erhvervslivet, men man kan også arbejde som "life-coaching". En såkaldt "life-coach" er en person der coacher andre i forhold til et problem de håndterer i privatlivet. Life-coaching kan blandt andet tage form af at hjælpe klienten med at sætte mål, nå målene, få overblik over problemstillinger eller skabe forandringer, for eksempel hvis man ønsker at ændre en relation til en anden person.
Hvem bliver coachet, og hvorfor vælger man at blive coachet?
Coaching er for alle de mennesker der ønsker at udvikle sig enten i privat- eller arbejdslivet. Det skal forstås som en samtale hvor man dykker ind i problemer: den der bliver coachet har en undren, bekymring eller anden årsag til at gå til en coach, hvor coachen forsøger at stille spørgsmål for at styre samtalen fremad og lade klienten selv finde frem til svarene. Det er derfor vigtigt, at man i rollen som coach er neutral og ikke fordømmende, da det netop handler om at give pladsen til klienten.
Professionel coaching
Professionel coaching bruges især i virksomheders HR-afdelinger. Coach funktionen består i at støtte og vejlede de ansatte til at forbedre deres personlige effektivitet, men også for at give dem muligheden for at få og give feedback. Professionel coaching kan blandt andet vedrører emner som:
- Karriereskift
- Professionel kommunikation
- Præstations styring
- Effektivitet
- Håndtering af forandring
- Styrkning af strategisk mindset
- Konflikthåndtering
- Udvikling af samarbejds kompetencer
Udfordringen ved coaching
Der er både udfordringer for den person, der bliver coachet, men også for coachen selv. Udfordringerne for klienten består i at man selv finder selv til løsninger og svar på problematikker, da coachen hjælper ved at stille spørgsmål, som hjælper en til at få større personlig indsigt. Derudover er det vigtigt at klienten er mentalt åben overfor konceptet og ikke straks lukker i. Det kræver et engagement og interesse i at det skal lykkedes med coaching, ellers vil det ikke blive en succes.
For coachen handler det om at fylde så lidt som muligt og give plads til sin klient. Det er vigtigt man ikke stiller for ledende spørgsmål, da det kan komme til at styre samtalen for meget.