Er du bekymret for, om din kollega er ved at udvikle stress? Virker vedkommende irritabel, træt og ubeslutsom? Er det længe siden, han eller hun deltog i noget som helst socialt, og hvornår har du egentlig sidst set din kollega grine?
Stress på jobbet rammer mange, og det rammer hårdt. Derfor er det vigtigt, at man som kollegaer drager omsorg for hinanden og handler, hvis en kollega er ude på et sidespor. Men før man kan handle, er det vigtigt, at man er klar over, hvad det egentlig er, man bør lægge mærke til hos sine kollegaer.
Læs med her og få tre eksperters råd til, hvad man bør lægge mærke til hos sine kollegaer i det daglige arbejdsliv, og hvad man eventuelt kan gøre for sin kollega, hvis man spotter symptomer på stress.
Lizl Rand
Psykoterapeut, Instruktør i psykisk førstehjælp og rådgiver i Psykiatrifonden
Det handler om at opdage forandringer, når en person begynder at opføre sig anderledes, end vedkommende plejer. Her følger en række tegn på, at en kollega er ved at udvikle stress:
Din kollega:
- Er forvirret og ubeslutsom
- Glemmer opgaver og når ikke deadlines
- Bruger tiden uhensigtsmæssigt og har manglende prioritering
- Trækker sig fra det kollegiale fællesskab
- Virker hektisk, larmende og mere aggressiv
- Mangler overblik og er evt. uengageret og opgivende
- Virker træt, uoplagt, udkørt og ked af det
- Har øget lyst til søde sager/alkohol eller mindre appetit
- Har mindre humor
Bjarne Toftegård
Leder af Forebyg Stress, foredragsholder og forfatter
"Det er vigtigt at være opmærksom på klassiske stress symptomer hos kollegaerne, såsom humørændringer, søvnproblemer og glemsomhed, men det er ikke altid, at man kan se eller mærke på en kollega, om vedkommende er stresset. Men før man bliver alvorligt stresset, så har man haft det skidt i lang tid. Det tager normalt mange uger, måneder eller år, før man er alvorligt stresset. Man har heller ikke fungeret særligt godt, da overskuddet bliver mindre og mindre. Så det den mest effektive måde at spotte stress hos en kollega, er ind i mellem at spørge: "Hvordan har du det?"
Det er vigtigt at spørge ind til, hvordan man har det, og ikke hvordan det går! Om man får et ærligt svar, hænger meget sammen med personen og ikke mindst, hvordan relationen til personen er. Når man spørger, så skal man også give sig tid til at lytte til svaret," lyder det fra Bjarne Toftegård.
Pia Halsted
Psykoterapeut MPF og masterinstruktør i psykisk førstehjælp for Psykiatrifonden
"Ofte lytter vi mennesker ikke til os selv og får skabt en stresset hverdag. Vi vil gerne slå til. Vi løser opgaver, hjælper andre, glemmer os selv og at der skal være balance mellem krop og sind. Dialog med kollegaer kan balancere både indsats og det at passe på sig selv. Det er kærlig omsorg at spørge en kollega: ”hvordan har du det?". eller sige: ”jeg er bekymret for dig”."
Hvad kan jeg lægge mærke til?
- Ændring af adfærd
- Tendens til at isolere sig og ingen energi
- Ændring i humør og let til vrede
- Glemsomhed
- Let til tårer
- Opgivende og svært ved at overskue tingene
- Anspændt
- Fysiske symptomer f.eks. maveproblemer
- Kan ikke tage beslutninger
- Træthed og svimmelhed
- Manglende tid og utålmodighed
- Ændring i humoristisk sans
Der findes et væld af forskellige kurser inden for stress coaching og psykisk førstehjælp, der hver især har forskellig varighed. Følg nedenstående genveje og udforsk dine muligheder for et kursus.