Mange danskere går med en drøm om at starte egen virksomhed en dag. Mange mennesker opnår denne drøm hvert år – nogle med mere succes end andre. Som iværksætter sætter man al sin tid og lid til et projekt, man virkelig brænder for, men selvom passionen er der, er det ikke ensbetydende med, at man opnår succes.
Mange oplever at de første år er hårde. Enten fordi det er svært at få ordentligt fodfæste på markedet, eller fordi de oplever så meget succes, at de ikke kan følge med.
Vi har spurgt syv iværksættere, hvad de ville ønske, at de havde vidst på forhånd, dengang de startede virksomhed op. Læs med og få de bedste råd fra erfarne iværksættere.
💡 Jeppe Rindom, CEO og Co-Founder af Pleo
💡 Morten Keil, Partner i Danish Care Tech ApS
💡 Jonathan Løw, Serie-iværksætter & Foredragsholder
💡 Stine Schulz, CEO & Founder af Learningbank
💡 Sara Brodersen, Founder & CEO af Deemly
💡 Jeppe Christensen & Michael Andersen, Founders af Reform CPH
Det her med at kunne være med til at forme et produkt baseret på din egen idé er ekstremt motiverende. Hvis jeg havde haft en fornemmelse for, hvad det havde betydet for mig for 15 år siden, er jeg sikker på, at det havde været med til at få mig til at springe ud som iværksætter før.
Jeppe Rindom, CEO & CO-Founder af Pleo
”For mig at se er der ikke nogle konkrete ting, som jeg gerne ville have været bedre forberedt på, men det handler mere om, at jeg er startet som fuldgyldig iværksætter på et lidt senere tidspunkt, end jeg kunne have ønsket mig.
Jeg kunne sagtens have set mig selv springe ud som iværksætter for 10 eller 15 år siden, men gjorde det ikke, da jeg var mere konservativ på det tidspunkt. Så hvad er det for nogle to ting jeg er kommet frem til, som kunne have fået mig til at springe ud som iværksætter før?
Det ene havde været, hvis jeg havde vidst, hvor berigende det er at arbejde med sin egen vision og sit eget koncept. Det her med at kunne være med til at forme et produkt baseret på din egen idé er ekstremt motiverende. Hvis jeg havde haft en fornemmelse for, hvad det havde betydet for mig for 15 år siden, er jeg sikker på, at det havde været med til at få mig til at springe ud som iværksætter før.
Det andet er at det er helt fantastisk at arbejde i en organisation som man selv har sat sammen. At man selv har hyret hver eneste medarbejder helt fra starten og udvalgt lige præcis de folk, man synes er dygtige, passionerede og passer godt med opgaven og ens egen natur gør noget helt særligt.
De to ting får mig til at nyde at gå på arbejde, og havde jeg haft fornemmelse af, hvordan det havde været for 15 år siden, tror jeg at jeg var sprunget ud som iværksætter før.”
Få 8 tips til rekruttering her
💡
Inden jeg startede som iværksætter ville jeg ønske, at jeg havde haft større kendskab til alle de hjælpemidler, som bliver tilbudt til iværksættere i dag.
Morten Keil, Partner i Danish Care Tech ApS
”Inden jeg startede som iværksætter ville jeg ønske, at jeg havde haft større kendskab til alle de hjælpemidler, som bliver tilbudt til iværksættere i dag.
Man kan få hjælp til finansiering, vejledning omkring businessplan, innovationskonkurrencer ift. validering af dit koncept og meget mere.
Råd og vejledning kan du få overalt, og ofte er det positivt feedback, som du får. Før jeg startede som iværksætter, ville jeg ønske, at have kendt mere til vigtigheden af kritik. Kritik styrker virksomheden mere end ros. Vær modtagelig for kritik, fremfor afvisende.
Kendskabet havde gjort, at jeg var begyndt langt tidligere. Det ofte sikre karrierevalg er et almindeligt job, men som iværksætter har du alle frie muligheder for at forme din egen fremtid.”
Jeg ville ønske, at man dengang havde haft bøger som ”Lean Startup” og ”GURUBOGEN” med al den viden om iværksætteri, som de rummer.
Jonathan Løw, Serie-iværksætter og Foredragsholder
”Jeg ville ønske, at man dengang havde haft bøger som ”Lean Startup” og ”GURUBOGEN” med al den viden om iværksætteri, som de rummer.
Og så gad jeg godt have kendt til mantraet: Tænk stort. Handl småt. Fejl hurtigt og billigt. Det giver en super opskrift på at starte op:
- At finde sit store WHY.
- At prøve igennem små eksperimenter.
- At tænke i hurtig læring om kunderne for få penge.”
Tag en test her og find ud af om du har lederpotentiale
Husk at passe på dig selv, din familie og din virksomhed. Og lær, lær lær. Hver eneste dag. Det gør jeg.
Stine Schulz, CEO & Founder af Learningbank
”Iværksætter er ikke noget, man bliver. Det er noget man er. Men da jeg tog springet ud på ’åbent hav’, var alt jo op til mig selv, og det var kun min egen skyld, hvis ikke tingene lykkedes. Det fyldte meget i mit hoved, og nogle gange lammede det mig også.
I dag leder jeg min egen virksomhed, som hedder Learningbank. Vi laver onboarding og digital læring til nogle af Nordens største og mest professionelle virksomheder.
Hvis jeg kunne gå tilbage til dengang, ville jeg berolige mig selv. Der er ikke noget at være bange for. I stedet for at spekulere over, hvad der kan gå galt, så brug energien på at arbejde og lave fejl. Lav for gud skyld hellere fejl end at stå og håbe på, tingene sker. Det gør de ikke.
Og dermed mener jeg, at du skal prøve dig frem. Tag risici, og lær af dine fejl, men vær heller ikke bange for at bede om hjælp. Og lyt. Lyt for at forstå - ikke for at svare. Iværksættere er nogle stædige bæster, og det er på godt og ondt. Men lad dig heller ikke kue eller skræmme af alle de ’kloge hoveder’, som ved alt, for det er der ingen, der gør. Og ting ændrer sig.
Det handler i bund om at skabe noget værdifuldt, som andre har brug for og, som de også vil betale for. Og så husk at passe på dig selv, din familie og din virksomhed. Og lær, lær, lær. Hver eneste dag. Det gør jeg.”
Lær at skabe balance mellem arbejde og studieliv her
Jeg tror noget af det vigtigste er, at man skal være komfortabel med, at man ikke ved alt.
Sara Brodersen, Founder & CEO af Deemly
”Jeg tror noget af det vigtigste er, at man skal være komfortabel med, at man ikke ved alt. Én ting er, at man har fået en god idé, men der følger en masse opgaver og udfordringer med som man ikke er forberedt på.
Det handler om at kunne navigere i det, lære lynhurtigt undervejs og iøvrigt omringe sig med gode folk som kan hjælpe én på vej.
En anden ting er, at lige meget hvor struktureret man er, så er startup-livet temmelig kaotisk. Man bliver nødt til at iterere hele tiden, så man ved, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Iterationerne er med til at lægge vejen for virksomhedens strategi.
Det er en meget flydende måde at arbejde på, hvor alle hele tiden skal være omstillingsparate, hvis der sker nye ting i markedet, eller nye muligheder dukker op. Derfor skal man også kunne finde en form for ro i, at man ikke kan forvente en helt lige vej til målet. Der er mange sving og bump på vejen.”
Det største problem med at blive iværksætter er at tage springet. Når først beslutningen er taget og springet ud i uvisheden er overstået, er det det fedeste i hele verden.
Jeppe Christensen & Michael Andersen, Founders af Reform CPH
Michael Andersen:
”Jeg ville ønske at jeg vidste hvor fedt og nemt det var at være selvstændig. Det største problem med at blive iværksætter er at tage springet.
Når først beslutningen er taget og springet ud i uvisheden er overstået, er det det fedeste i hele verden. Muligheden for at bestemme 100 % selv over alt hvad jeg laver og konstant arbejde med noget jeg elsker, kan ikke beskrives på anden måde end: mega. Det ville jeg gerne have vist tidligere.”
Jeppe Christensen:
”Vær tålmodig og arbejd hårdt, men hvis det ikke føles rigtigt, så forlad det asap og kom videre. Det at bygge en succesfuld virksomhed op, tror jeg, handler meget om momentum og god energi, hvis dette udebliver over en længere periode, så drop det og kom videre. Noget bedre vil komme.”
Læs mere om hvordan du skaber personlig vækst her
Lyder en iværksætter rejse som det rette for dig? Følg nedenstående genvej og udforsk dine muligheder for et kursus i iværksætteri.