Tænker du nogensinde over, hvorfor der bare er nogle ting, du ikke kan huske? Måske er det fordi, du er udsat for en læringsstil, der ikke lige passer til dig? Uanset hvad, skal al ny viden finde den snørklede vej gennem hjernens filter, før den rammer din hukommelse.
Lang tid før sociale medier, søgemaskiner og smartphones arbejdede vores hjerner også på højtryk med at håndtere uanede mængder af information - og faktum er, at det meste vi lærer aldrig når vores hukommelse overhovedet.
Uanset hvor velovervejet ny viden præsenteres på f.eks. uddannelser og arbejdspladser, er der risiko for, at informationen alligevel ikke bliver husket.
Heldigvis findes der måder, du selv kan hjælpe hukommelsen på vej. Med få metoder kan du opnå en mere effektiv indlæring og øge dine odds for at huske den information, du præsenteres for.
Find et kursus i personlig udvikling her
Sådan hjælper du viden forbi spamfilteret
Vores hjerner er særdeles rustede til at håndtere overdrevne mængder information. Strategien er såre simpel: den filtrerer det meste væk!
Du kan se din hukommelse som en fuld mail-indbakke og hjernen som et spamfilter, hvor det meste havner direkte i papirkurven.
Beslutningen om, hvilken information, der beholdes og hvilken der ikke når hukommelsen tages på en brøkdel af et sekund - men der findes strategier til at fremherske effektiv indlæring:
💡 4 tips til effektiv indlæring
1. Sammensæt ny viden med gammel viden
Effektiv indlæring kan fremmes ved at koble ny viden til allerede eksisterende viden. Brug for eksempel ord og udtryk, du kender, relater den nye information til noget, du allerede kan eller sammenlign nye koncepter med tidligere erfaringer.
2. Vælg aktive læringssituationer
Vores hjerner foretrækker aktive læringssituationer frem for passive. En passiv læringssituation kan eksempelvis være at lytte til instruktioner, mens en aktiv læringssituation kan indebære øvelser og realistiske cases, der er tilknyttet din dagligdag.
3. Repeter, repeter, repeter...
Information som gentages gang på gang har en evne til at sidde bedre fast i vores hukommelse. Det er bl.a. derfor, at du er meget bedre til huske ting som kodeord, talkoder, sange - og måske fødselsdage?
4. Vær social!
Hjernens filter foretrækker information, der kommer fra en social kontekst, f.eks. fra venner eller personer i dit direkte netværk.
Oplever du for eksempel at dine kolleger finder en bestemt oplysning ekstra vigtig, er det mere sandsynligt, at denne passerer din hjernes spamfilter og sætter sig fast i hukommelsen. En måde at udnytte dette for at effektivisere din indlæring er at bruge rollespil eller gruppediskussioner.
7 læringsstile - hvilken passer til dig?
For at gøre din indlæring mest effektiv, skal du kende dig selv godt, så du ved, hvordan du lettest fokuserer på netop den læringsstil, der passer til dig.
Der findes mange bud på typer af læringsstile - vi kommer her med syv af de mest almindelige:
Visuel indlæring - du lærer lettest ved hjælp af billeder og andre grafiske virkemidler.
Taktil indlæring - du lærer lettest ved at høre eller læse.
Kinæstetisk indlæring - du lærer lettest ved at bruge dine hænder og din krop.
Auditiv indlæring - du lærer lettest gennem lyd og musik.
Logisk indlæring - du lærer lettest gennem ræsonnementer og systematisk tankegang.
Separat indlæring - du lærer lettest på egen hånd og foretrækker at tilegne dig viden alene.
Social indlæring - du lærer lettest ved at arbejde sammen med andre.
Kursustip - personlig effektivitet
På finduddannelse.dk har vi et stort udvalg af kurser inden for personlig effektivitet. Med et kursus i personlig effektivitet kan du blandt andet lære om stress, mental kapacitet, tidsrøvere, arbejdsmønstre, kunsten at sige nej samt, hvordan du håndterer en overfyldt indbakke.