Black Month 2024 er skudt i gang! Se tilbuddene her

Søg kursus

Sådan bliver du en bæredygtig projektleder

Tænker du bæredygtighed ind i din virksomhed, produktudvikling og projektledelse? Læs med her om, hvordan du kommer godt i gang.

Sådan bliver du en bæredygtig projektleder

Bæredygtighed har aldrig før været så stort et emne, som det er lige nu. Men tænker du bæredygtighed ind i din virksomhed, i din produktudvikling og/eller i din projektledelse?

Vi har taget en snak med Lasse Borris Sørensen fra Plan A om, hvordan du kommer godt i gang.


Med et samfundsfokus på bæredygtighed, der bliver mere og mere markant, stiger interessen for området også.

Derfor er det også vigtigt, at I som virksomhed indtænker det i jeres strategi, i jeres produktudvikling, i processer og i projektledelse.

Men hvorfor egentlig det? Hvad betyder bæredygtighed i det hele taget? Hvordan bliver man en virksomhed, der tænker bæredygtigt, og hvordan praktiserer man det operationelt?

Vi forsøger at give dig svaret med hjælp fra Lasse fra Plan A.

Ha' en bæredygtigt fokus

Som Lasse forklarer det, er et bæredygtigt fokus efterhånden et must for virksomheder for at kunne følge med forventninger såvel som efterspørgsel fra både kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere:

"Bæredygtighed er ikke en dansk ting, men en global ting. Det er et tema, der berører hele verden, uanset om det handler om klimaet eller befolkning.

Den første sætning, jeg tænker på, som kan opsummere, hvad bæredygtighed er, vil være 'Nyttig optimisme i en alvorlig tid'.

Kigger man på det fra et globalt FN perspektiv, er der derfor mange temaer. Pt er vi ramt af ufred i verden, hvilket - sammen med andre forhold såsom klodens tilstand, og hvordan nogle folk bliver behandlet - gør, at vi står midt i en alvorlig tid. Bæredygtigheden giver en form for optimisme, hvilket er nyttigt, for at vi kan se en form for lyst midt i al mørket.

Vi ser for eksempel, at mange har et ønske om at gøre en positiv forskel for planeten såvel som folk rundt omkring i verden, hvilket er et opløftende syn. Dét vil jeg samlet set sige, er bæredygtighed - kort fortalt," siger Lasse.

Hvorfor er bæredygtighed vigtigt for virksomheder?

Som Lasse forklarer, bør man som virksomhed ikke udelukkende arbejde med bæredygtighed på et strategisk niveau, men også implementere det som en del af eksempelvis projekter og produktudvikling.

Der skal selvfølgelig stadig være et fokus fra virksomheden på at nå projekter og lignende til tiden samt at tjene penge, men der bør altså også være et fokus på at forbedre forholdene for planeten samt forbedre forholdene for people i forhold til bl. a. lige løn- og arbejdsforhold, ligestilling og sikre social retfærdighed generelt. 

Ifølge IPMA er mere end 30% af den vestlige økonomi bundet op i projekter, hvilket kun gør det mere relevant og endnu vigtigere, at have fokus på bæredygtighed i sine projekter.

"Det er vigtigt at man som virksomhed forstår, hvor meget bæredygtighed fylder på dagsordenen hos samarbejdspartnere og kunder.

Vi har set eksempler på, at virksomheder har opsagt deres samarbejdspartnere, fordi de eksempelvis ikke kunne oplyse om CO2 aftrykket for deres virksomhed.

Bæredygtighed er altså en dagsorden, der vokser og vokser i vores samfund, og som derfor også fylder mere og mere for virksomheder, enten af eget initiativ eller grundet gældende lovgivning.

Derfor er det vigtigt, at man ikke blot indtænker bæredygtighed i virksomhedens strategi, men at man også sørger for at få det integreret på operationelt niveau, uanset om det gælder rapportering, projektledelse, produktudvikling el.lign.

Det kan for eksempel også være en fordel, at være bevidst omkring benyttelsen af genanvendelige materiale," fortæller Lasse.

Tænk agilt når du tænker bæredygtige projekter og produktudvikling

Når vi taler om projekter i sin normale forstand, indebærer det ofte løbende ændringer og tilpasninger, som Lasse forklarer det.

Her er den agile tilgang en stor hjælp, så man hurtigt kan tilpasse sit scope og sine omgivelserne og være omstillingsparat i forhold til udefrakommende faktorer. Lasse hjælper os videre igennem hvorfor det agile mindset er en fordel:

"Når du så ikke kun skal tænke på at levere en god business case, men at du også er nødt til at tænke på planeten, så kommer der pludselig endnu en ting, der kan ændre dit scope;

Så skal du for eksempel også tage hensyn til people - endnu en potentiel ændring i dit scope. Så skal du også tage hensyn til peace - yderligere påvirkning af dit scope. I sådan et tilfælde er det ikke nok, at du leverer dit projekt til tiden, for du er også nødt til at tage hensyn til det nævnte.

Det betyder, at du skal ændre dit mindset. Fx skal du pludselig også tænke ind, at dine komponenter kan genanvendes. Det betyder at dit projekt ikke længere stopper ved leverancedatoen, men faktisk først slutter, når komponentet står til at skulle genanvendes. Så starter den proces måske med et andet projekt, men det er altså først - potentielt - lige omkring hér at dit projekt så når sin ende.

Med andre ord er der altså færre ting, der kan ændre dit scope, når du udelukkende arbejder med projekter ud fra kun at skulle ramme din business case. Hvis du derimod arbejder ud fra et bæredygtigt perspektiv er der flere parametre der kan ændre dit scope, hvorfor det er nødvendigt at du hurtigt kan tilpasse dig. Derfor er det agile også vigtigere end det nogensinde har været før".

Hvem er Plan A?

Plan A Projects er en konsulent- og undervisningsvirksomhed etableret i 2005, hvor du finder kurser, der ruster dig til at arbejde bæredygtigt med projektledelse og produktudvikling.

For eksempel udbyder Plan A Projects verdens første kursus i Bæredygtig Agil Projektledelse, hvor du lærer hvordan I gennemfører bæredygtighedsprojekter fra start til slut, og hvordan I kan tilpasse metoden fra projekt til projekt.

Hvorfor vælge Plan A Projects?

Ved at vælge Plan A Projects får du som kursist den gevinst, at det er en virksomhed, der veksler mellem undervisning og konsulentydelser.

Dette er en fordel for dig som kursist, da du undervises i nutidige scenarier, fremfor cases, der er flere år gamle, og muligvis ikke længere et lige så relevante.

Endvidere er det en fordel for dig, da underviserne dermed opdateres på deres viden, og hvordan dette anvendes i praksis. Udover deres viden, har underviserne også en baggrund der gør, at du er i sikre hænder.

Lasse Borris Sørensen har 20.000 timers erfaring i agile projekter og Scrum, og står desuden bag community’et Sustainable Agile Projects i Danmark og leder den danske del af Green Project Management®.

Derudover vil du i Plan A møde Ann Rosenberg, der underviser på kurserne i bæredygtighed. Endvidere har Ann været medforfatter til FN’s SDG Ambition, der er virksomhedsudgaven af FN's 17 Verdensmål.

At Ann har været med til at udvikle dette rammeværk for virksomheder, giver hende gode forudsætninger for at lære netop dig eller dine medarbejdere om, hvordan I kommer i gang med at indtænke bæredygtighed og får et mere bæredygtigt mindset.

Dit udbytte af din investering i et kursus 

Med et kursus hos Plan A kan du se frem til konkret læring, som du kan gå direkte hjem og bruge dagen efter. Med holdstørrelser på max 16 kursister skal du heller ikke frygte ikke at blive hørt, da der er god tid til dialog og refleksion.

Lasse fortæller også, at der i løbet af kursusdagene vil være en eller to specialister, der beskæftiger sig med bæredygtighed i en eller anden branche, som vil give konkrete og relevante eksempler fra virkeligheden.

På den måde får du som kursist en bred viden omkring emnet, og du får indblik i, hvor mange facetter der rent faktisk er i bæredygtighed. Lasse forklarer yderligere, at materialet på uddannelsen er meget operationelt, og er relevant for eksempelvis projektledere, sustainabilitymedarbejdere, teamledere, Scrum Masters, Product Owners, projektdeltagere, PMO-medlemmer og mellemledere. 

Find dit kursus hos Plan A nu

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer