Generelt kan du som maskinmester se frem til en karriere med lav ledighed. De nyeste ledighedstal fra Maskinmestrenes Forening, der senest blev opgjort i juni 2023, viser en generel ledighedsprocent på 1,7 procent.
Men selvom du som maskinmester virker forholdsvist sikret mod at ende ud i arbejdsløshed, er der alligevel gode grunde til at søge mod efter- og videreuddannelse.
I takt med at teknologien udvikler sig, ændrer arbejdsmarkedets krav sig også. Maskinmestre, der ønsker at forblive konkurrencedygtige og attraktive, er derfor også nødt til at holde sig ajour med udviklingen inden for maskinmesterprofessionen og netop dit arbejdsområde. Derfor vil vi i denne artikel give dig et overblik over nogle af de muligheder du har for videreuddannelse som maskinmester.
Muligheder for videreuddannelse som maskinmester
Maskinmestre er stærkt efterspurgt af både den private og den offentlige sektor, og ledigheden er som sagt meget lav. Men derfor kan det alligevel være en god ide at undersøge dine muligheder for efter- og videreuddannelse.
Med videreuddannelse får du som maskinmester nemlig en oplagt mulighed for at udvide dine kompetencer, opdatere din viden og tilegne dig nye kompetencer. Og du har heldigvis mange forskellige muligheder. Nogle af de mest almindelige muligheder for videreuddannelse som maskinmester er følgende:
Kurser
Kurser
Længde: Varierende længde
Adgangskrav: Afhænger af det enkelte kursusforløb
Økonomi: Der vil typisk være deltagerbetaling på de forskellige kurser. Den konkrete pris vil variere og vil afhænge af det enkelte kursus.
Som maskinmester har du gode muligheder for at udvikle din viden gennem et branchespecifikt kursus. Ikke alene finder du kurser, der er relevante for din funktion som maskinmester, men du vil også finde kurser, der for eksempel kan være en givende investering, hvis du overvejer at søge andre karrieremuligheder. Uanset hvad, vil et kursus give dig mulighed for at opnå specialiseret viden inden for specifikke områder, og vil uden tvivl gavne dit CV.
Relevante kurser, for dig som maskinmester
Som maskinmester vil du som sagt have gode muligheder for at finde kurser, der er relevante for dit virke som maskinmester. Kurserne har den senest opdaterede viden, og har det tilfælles at du får styrket din karriere og din faglige udvikling. Nogle af kurserne giver dig et certifikat, og nogle af dem kan endda være lovpligtige. Herunder vil vi beskrive et par af de mulige kurser, der er oplagte for dig, der arbejder som maskinmester.
Køleteknisk kursus (KMO)
Et køleteknisk kursus (KMO) kan være relevant for dig som maskinmester af flere årsager, især hvis du arbejder i en branche, hvor kølesystemer spiller en vigtig rolle. Med et køleteknisk kursus kan du som maskinmester blive en endnu mere attraktiv kandidat for en bred vifte af jobmuligheder, og din køletekniske viden vil derfor hurtigt komme til udtryk.
Der findes forskellige typer af køletekniske kurser, hvorfor vi vil anbefale dig at undersøge, hvilket kursus der passer bedst til dig. Er du i tvivl, vil udbyderen af de enkelte kurser altid kunne hjælpe dig med at besvare eventuelle tvivlsspørgsmål.
Find dit køleteknisk kursus her
El-kursus
At tage et el-kursus som maskinmester kan være yderst givende og relevant.
Som maskinmester har du i forvejen en række vigtige arbejdsopgaver, men hvis du så oven i købet har kompetencerne til at kunne godkende el-arbejde og idriftsætte el-installationer, herunder lede arbejdet af de elektrikere som skal udføre arbejdet, vil du blive anset som en endnu stærkere ressource for både din nuværende og potentielt kommende arbejdsgivere.
Gennem eksempelvis Fredericia Maskinmesterskole finder du et kursus for maskinmestre, hvor du på kun to uger bliver gjort klar til opgaven som fagligt ansvarlig i en virksomhed, som ønsker at være autoriseret inden for el-området. Med kurset bliver du forberedt til at være fagligt ansvarlig – uden yderligere træning.
Diplomuddannelser
Diplomuddannelse
Længde: Op til 3 år på deltid
Adgangskrav: Relevant uddannelse + 2 års erhvervserfaring
Økonomi: Deltagerbetaling med mulighed for økonomisk tilskud og støtte
En diplomuddannelse er en voksenuddannelse, der kan tages på deltid. Den fleksible opbygning af uddannelsen giver dig mulighed for at tilegne dig ny faglig viden samt kompetencer og kvalifikationer, mens du arbejder. For maskinmestre, der ønsker at udvide deres kompetencer og karrieremuligheder, kan en diplomuddannelse være en værdifuld mulighed. Her får man nemlig mulighed for at tilegne sig specialiseret viden inden for specifikke områder, der kan gavne ens karrieremuligheder.
Fleksibel uddannelse og praksisnær undervisning
Uanset hvilken diplomuddannelse du vælger, får du her en fleksibel uddannelse, der gør det muligt for dig at videreuddanne dig, mens du stadig arbejder. De fleste diplomuddannelser er nemlig tilrettelagt så du kan tage dem på enten fuldtid eller deltid og i et tempo, der passer dig. Med en diplomuddannelse får du dermed en fleksibel uddannelse, der samtidig byder på praksisnær undervisning, hvor der tages udgangspunkt i egne erfaringer og projekter/cases fra virkeligheden.
En diplomuddannelse udgør samlet 60 ETCS-point og svarer til ét års fuldtidsstudie. En fuld diplomuddannelse består af:
- 2-3 obligatoriske moduler
- Valgfrie moduler
- Afgangsprojekt
Antallet af obligatoriske moduler og valgfrie moduler kan variere fra den ene diplomuddannelse til en anden.
En diplomuddannelse kan således være din vej som maskinmester til at opnå specialiserede færdigheder, udvide dine karrieremuligheder og forblive konkurrencedygtig på arbejdsmarkedet. Som uddannet maskinmester kan du for eksempel tage følgende diplomuddannelser:
Teknologisk Diplomuddannelse i Vedligehold
En teknologisk diplomuddannelse i vedligehold er særligt relevant for dig som maskinmester, da du her får styrket dine kompetencer inden for vedligehold, driftssikkerhed og produktionsoptimering.
Det er en stor omkostning for en virksomhed, hvis maskiner og udstyr ikke fungerer optimalt. Som maskinmester vil du derfor stå stærkt, hvis du har kompetencerne fra en teknologisk diplomuddannelse i vedligehold, da du får specialiseret og værdifuld viden, der kan bidrage til at sikre optimal driftsikkerhed og potentielt spare din virksomhed for mange tusind kroner årligt.
Læs mere om diplomuddannelsen her
Diplomuddannelsen Engineering Business Administration, EBA
En EBA er særligt relevant for dig som maskinmester, hvis du har et ønske om at kunne løse ledelsesopgaver på strategisk såvel som operationelt niveau. Her kombineres din tekniske baggrund med indsigt og viden om bl.a. ledelse, strategi og organisation.
Uddannelsen kaldes også for Ingeniørernes lederuddannelse, hvilket er meget sigende for, hvem du ellers vil møde på denne uddannelse. Du vil nemlig blive mødt af andre studerende med teknisk baggrund, der kan nikke genkendende til problemstillinger og situationer, du selv har stået i. Du vil derfor have en unik mulighed for at få et værdifuldt netværk og ikke mindst værdifuld sparring fra ligesindede i løbet af uddannelsen.
Masteruddannelser
Masteruddannelse
Længde: 2-4 år på deltid - 1 år som intensivt forløb
Adgangskrav: Bestemt uddannelsesniveau og krav om relevant erhvervserfaring
Økonomi: Deltagerbetaling med mulighed for økonomisk tilskud og støtte
En masteruddannelse er en højere akademisk grad, der normalt tages mens man er aktiv på arbejdsmarkedet, og når du har minimum to års relevant erhvervserfaring efter adgangsgivende eksamen. En masteruddannelse er typisk tilrettelagt på deltid, hvilket giver mulighed for, at du kan tilegne dig nye kompetencer mens du stadig kan passe dit arbejde.
En master er dermed en mulighed for maskinmestre, der ønsker at få en dybere og mere specialiseret viden inden for deres fagområde. Uanset hvilken masteruddannelse du vælger som maskinmester, kan investeringen i en master åbne døre til mere avancerede jobmuligheder, højere løn, nye ansvarsområder og lignende.
En af mulighederne, du har for en masteruddannelse som maskinmester, er en Master in Management of Technology, MMT.
Master in Management of Technology (MMT) - Executive MBA
En Master in Management of Technology, MMT vil give dig som maskinmester en mulighed for at udvide dine faglige kompetencer, styrke dine ledelsesmæssige evner og du vil blive solidt rustet til alt det uforudsigelige, som fremtiden vil bringe af udfordringer inden for ledelsesteknologi. Du vil med andre ord opnå viden og færdigheder, der tilfører værdi til dig selv, dine daglige arbejdsopgaver, din karriere og din arbejdsplads.
Med en Master in Management of Technology, MMT får du en grundig indsigt i teori og værktøjer bl.a. inden for forretningsudvikling, strategi, teknologi samt ledelse og gennemførelse af forandringer. Endvidere får du også opbygget et solidt og stærkt netværk, som du både kan bruge i faglig sammenhæng i forhold til eksempelvis sparring, men du kan ligeledes benytte dig af dette netværk til eksempelvis rekruttering.
Du kan finde din Master in Management of Technology, MMT hos:
- Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
- Syddansk Universitet (SDU)
- Aalborg Universitet (AAU)
Kilder: ug.dk, mmf.dk, fms.dk, aams.dk, msk.dk og worldcareers.dk