Black Month 2024 er skudt i gang! Se tilbuddene her

Søg kursus

Hvilken projektledercertificering er bedst til dig?

Dit valg af projektleder certificering afhænger af flere ting. Læs med i denne artikel, hvor vi har spurgt to eksperter på området, og bliv klogere på dit valg.

Hvilken projektledercertificering er bedst til dig?

Markedet for projektledercertificeringer kan være svært at gennemskue. Mulighederne er mange, og hvilken én er så den helt rette for dig? Læs med her, hvor vi har fået fat i nogle af eksperterne inden for projektledercertificeringer, og bliv klogere på, hvilken vej du skal gå.

Hvilken uddannelse og certificering, der er helt rigtig for dig afhænger af flere ting. Blandt andet er det værd at overveje, hvor længe du har været projektleder, hvilket firma du sidder i, hvordan du forventer at komme til at arbejde fremover, og hvad dine personlige præferencer er.


Er du ny i feltet, er det måske en god idé at få de grundlæggende projektværktøjer og metoder på plads, hvorimod en mere erfaren projektleder måske har nogle helt andre kompetencer, der skal udvikles. Men hvilken certificering giver dig hvad, og hvad er forskellen egentlig på dem? Find ud af det lige her, hvor vi har spurgt to eksperter på området: Brian Dahl Steinicke Thomsen, chefkonsulent hos IBC Konsulenthuset, og Allan Krüger-Jensen, certificeringsleder i IPMA Danmark.

Hvorfor vælge IPMA?

IPMA er en forkortelse for International Project Management Association, og er en europæisk paraplyorganisation, der har udviklet både retningslinjer og standarder inden for projektledelse. IPMA er delt op i forskellige niveauer fra D til A, hvor du vælger det level, der passer til dig.

IPMA tager afsæt i projektledererfaring, metode og adfærd blandet sammen. Allan Krüger-Jensen fra IPMA Danmark forklarer: 

Det væsentlige er, at projektlederen er i stand til at anvende sin egen erfaring, sit eget metodekendskab og sin personlige ledelsesadfærd til at lede sine projekter og at projektlederen løbende reflekterer over sin ledelsestilgang og justerer dette efter behov.

- Allan Krüger-Jensen
Certificeringsleder i IPMA Danmark

Brian Dahl Steinicke Thomsen fra IBC supplerer med, at IPMA arbejder mere med styrings-ledelse og motivation således , at  den mere erfarne projektleder i højere grad lære at lede projekterne frem for at styre, og dermed bliver “...man en projektleder fremfor en projektmanager”.

En IPMA certificering adskiller sig, ifølge Allan Krüger-Jensen, fra andre certificeringsordninger ved ikke at stille krav til en bestemt projektmodel. Det giver typisk mening i firmaer,  hvor man i forvejen har en projektmodel på plads. Her har du som medarbejder ikke på samme måde brug for at lære om projektstyringsværktøjer og processer, da det allerede ligger fast i firmaet. Selvom man typisk siger, at IPMA er til den mere erfarne projektleder, mener Brian Dahl Steinicke Thomsen også, at en nyere projektleder sagtens kan have gavn af en IPMA certificering på et af de lavere niveauer, hvis man netop sidder et sted, hvor der allerede er processer og modeller at arbejde efter. På den måde er IPMA fleksibel, da man vælger det niveau, man selv mener passer til ens kompetencer.  

Et certifikat er gyldigt i 5 år. Herefter skal man enten vælge at blive re-certificeret eller at blive certificeret på et andet niveau.” afslutter Allan Krüger-Jensen.

Hvorfor vælge PRINCE2?

PRINCE2 er en forkortelse for Projects in Controlled Environments version 2, og er oprindeligt udviklet som projektstyringsredskab til den offentlige sektor i England. Det er dog siden blevet udviklet, og ifølge Brian Dahl Steinicke Thomsen, er det nu kun en fordom, at PRINCE2 kun er til offentlige ansatte. Da det handler meget mere om størrelsen på virksomheden, hvorvidt der i forvejen er en projektmodel, og hvem projektlederen er som person.

En certificering med PRINCE2 giver rigtig god mening, hvis du sidder som helt ny projektleder, i en nyopstartet eller mindre virksomhed, der ikke forvejen har egne projektstyringsmodeller og processer

- Brian Dahl Steinicke Thomsen
Chefkonsulent hos IBC Konsulenthuset


Da PRINCE2 netop handler meget om udenadslære, og de projektmodeller og faser PRINCE2 bruger. Det kan fungere rigtig godt, hvis man ikke forvejen sidder med nogle projektstyringsværktøjer, men til gengæld være svært at gå hjem og bruge, hvis ens virksomhed i forvejen har deres egne processer, forklarer Brian Dahl Steinicke Thomsen.

PRINCE2 er et godt bud på en certificering, da den netop kan skaleres på flere planer. Den er god til at give den forholdsvis nye projektleder en måde at få det praktiske til at fungere på, og gode modeller at finde støtte i, når man sidder med store projekter. “Dermed kan den være med til at give et bedre overskud til rent faktisk at være projektleder”, beskriver Brian Dahl Steinicke Thomsen.

PRINCE2 findes både som Foundation og Practitioner. Foundation er den grunlæggende del af PRINCE2, hvor man lærer modellen, hvor Practitioner er næste skridt, og kræver at Foundation er bestået. Practitioner er på den måde, en dybere forståelse af samspillet mellem de bærende elementer i PRINCE2.

Prince2 certifikatet har ikke en udløbsdato. Alle som består eksamen, bliver anerkendt som ‘PRINCE2 Registered Practitioner', dog vil man kun være registreret i 5 år.

Gå til Prince2 certificeringskurser

Hvorfor vælge PMI?

PMI er en forkortelse for Project Management Institut, og er oprindeligt en amerikansk organisation, med flere forskellige certificeringer. PMI, kan ifølge Brian Dahl Steinicke Thomsen, godt virke lidt som PRINCE2, eller en blanding af PRINCE2 og IPMA.

Gennem PMI kan du få otte forskellige certificeringer og specielt, hvis du arbejder i en amerikansk eller international virksomhed kan PMI være bedre kendt end IPMA og Prince2, som begge har europæisk oprindelse.

Et af de mest kendte PMI certificeringer er PMP - Project Management Professional, som er baseret på PMBOK, en standard der opsætter regler og teknikker du kan køre dit projekt på og evaluere bagefter - den er mere teoretisk, og skal ses som en reference. I modsætning er Prince2 mere metodisk, med en detaljeret proces, modeller og skabeloner, der går mere praktisk til værks end PMBOK. Dermed er PMI’s certificering nemmere at skræddersy, på samme måde som IPMA.

PMI’s forskellige certificeringer har forskellige regler, men PMP certificeringen varer i 3 år. Hvis man undervejs tjener 60 Professional Development Units (PDUs) kan man forny sin certificering til 3 nye år.

Gå til PMI certificeringskurser

Hvad er agil projektledelse?

Agil projektledelse er ikke en certificering i sig selv, men en speciel måde at arbejde på som projektleder. Det er ofte projektledere, der sidder med udviklingsprojekter, hvor man har svært ved at gennemskue den præcise proces, fordi man udvikler noget helt nyt. Ifølge Brian Dahl Steinicke Thomsen kan agil projektledelse bruges i projekter hvor det være svært at lave faser, ligesom man har det ved almindelige projekter. Et agilt projekt, hænger ofte sammen med kortere tidsintervaller og mere koordinering og kommunikation mellem parterne. Det betyder også, at det er en anden måde at organisere projekterne på.

Flere af de forskellige certificeringer har agile kurser, som en del af deres udbud.

Se kurser i Agil projektledelse

Hvad skal du vælge?

Hvad den rigtige uddannelse er for dig, afhænger rigtig meget af, hvilket firma du arbejder i, hvor længe du har arbejdet med projektledelse, hvem du er som person, og hvordan du kommer til at arbejde fremover.

Som ny kan det være en god ide at få de grundlæggende projektværktøjer og metoder på plads via PRINCE2. På den anden side, kunne en af de lavere levels i IPMA også sagtens være den rigtige, hvis man sidder i et firma der allerede har styr på modellerne og processerne. Hvis du er en mere erfaren projektleder, har du måske mere brug for træning i projektlederrollen, hvor træning i relationer, forhandling, motivation, facilitering og klar kommunikation kunne være af større betydning.  “Egentlig så ville kombinationen af PRINCE2 og IPMA være ret ideel, så får man lidt af begge verdener”, siger  Brian Dahl Steinicke Thomsen. 

Læs meget mere om de forskellige projektleder certificeringer i vores guide.

Er du blevet interesseret i et projektledelse kursus eller certifikat fra IBC? Du kan se alle IBCs kurser her.


Annoncer