Ordene banker rundt i hovedet på dig. Idéerne er der. Du er så klar til skrive. Men fingrene står alligevel bare bomstille. Den kridhvide skærm stirrer stramt på dig. Cursoren blinker anklagende.
Du prøver et par ord. Sletter dem igen.
Skriveblokade.
Ordet sniger sig ind på dig. Jo mere du prøver, jo værre bliver det. Alt står stille.
Hvad gør du så nu?
Her får du tre geniale tips til at pløkke hul i skriveblokaden og få fart på fingrene igen.
1. Styrk dit fokus med pomodoroteknikken
Det er bare et uskyldigt lille pliiiiing. Det kommer fra din smartphone, dit e-mail program eller endnu et socialt medie, der kræver din opmærksomhed.
Og når du kæmper mod ordene, så er intet lettere end at styrte ud på det store internet og finde endnu en kattevideo. Så har du brug for pomodoroteknikken. Den er simpel og bankehamrende effektiv!
Pomodoro handler om, at du stiller uret til at tælle ned fra 25 minutter. I den tid må du ikke lave andet end at arbejde på din tekst. Går du i stå, så må du stirre ud i luften, op i loftet eller ned i gulvet. Men du må ikke begynde på noget andet. Det er kun din tekst, du må gøre noget med.
Det lyder måske let. Men det kan være forbavsende svært. Men din evne til at fokusere er afgørende for, at du faktisk får taget kampen, kommer gennem krisen og bliver færdig med din tekst.
2. Snup et skud frisk luft
Brænder baglommerne under dig, og er du lidt for meget en kontorstolskartoffel, så kører hjernen fast. Og du kan blive ved med at stirre på de samme problemer for evigt, uden at du kommer videre.
Når du kører fast, så er det fristende bare at blive siddende og klø på, til du løser problemet. Men det er i bedste fald bare spild af din tid. I værste fald så brænder du helt sammen på det. Så giv hjernen en pause. Gør noget andet.
Det kan eksempelvis være en gåtur med en kollega ud i den friske luft. Så du får tankerne hen på noget andet. Så du får renset ud i knolden og går til teksten med nye perspektiver og ny energi.
Og så er det ovenikøbet temmelig sundt lige at få rørt sig lidt, så kontorstolen ikke klistrer til dig hele dagen.
3. Bryd det blanke lærred med en skriveøvelse
Skriveøvelse. Det rammer dig nok ikke som en forhammer, så du tænker: “Det må jeg bare prøve”. Slet ikke hvis du sidder og bakser med overhovedet at få ord ned på papiret. Men prøv det.
Du kan allerhøjest risikere at have det sjovt, blive bedre til at skrive og konfrontere den døde hvide skærm foran dig.
Skriveøvelser virker, fordi de sætter en masse klare rammer op omkring din tekst, som du skal arbejde ind i. Så du ved måske allerede, hvilken genre, situation og vinkel, du skal have.
Det er heller ikke så alvorligt. Ofte ret sjovt. Fordi du kan overdrive, lege og udforske mulighederne i øvelsen.
Her er et par hurtige skriveøvelser, du kan starte med:
- Beskriv en familiefrokost, hvor alt går galt, kun med dialog.
- 7x7x7 øvelsen hvor du vælger 7. bog fra venstre, slår op på side syv og vælger sætningen nummer 7. Den sætning er indledningen til din tekst. Du kan eksempelvis beslutte på forhånd, at du skal skrive en krimi eller lignende.
- Skriv om sidst du gik ud af en dør. Fokuser på alle detaljer i omgivelserne omkring dig.
Hvis du har brug for mere inspiration, så skal du prøve de her 17 guldkorn til at rydde din skriveblokade af vejen.