Når man, som Nicolaj, er ivrig efter at komme ud i den ”virkelige verden” og arbejde, men samtidig gerne vil have et solidt teoretisk fundament – er det ikke altid nemt at finde uddannelsen, der skræddersyer teori, det praktiske og ens egne interesser.
Heldigvis fandt Nicolaj den rette uddannelse i form af finansøkonomuddannelsen, som åbnede døren til hans nuværende arbejde som ejendomsadministrator.
I interviewet fortæller han lidt om sin uddannelse, hans arbejde på godt og ondt og giver dig, der overvejer uddannelsen, nogle gode råd!
Uddannelse med mange muligheder
Nicolaj læste først HA på SDU men valgte at droppe ud af HA-uddannelsen for at læse til finansøkonom på Erhvervsakademiet Lillebælt. Dette gjorde han grundet muligheden for at kunne komme i praktik - tage en kortere uddannelse, hvor han derefter kunne uddanne og specialisere sig samtidig med, at han arbejdede - og dermed havde muligheden for at koble teori og det praktiske endnu mere sammen.
"Muligheden for at kunne komme ud i erhvervslivet og vise hvad du kan, i stedet for kun at sidde på skolebænken tiltalte mig – praktisk og teoretisk. Den kombination synes jeg godt om.
Skolen hjalp os studerende med at få kontakt til erhvervslivet, og vi havde mange opgaver, hvor vi havde direkte kontakt med erhvervslivet - dermed fik vi skabt et netværk og på den måde en fod inden for branchen, hvilket for mig viste sig at føre til et job efter endt uddannelse. "
Hvorfor tiltalte ejendomsadministration dig?
"Jeg følte personligt, at bank- og ejendomsmæglerbranchen havde for meget fokus på salg, hvorimod du som ejendomsadministrator er mere kundeorienteret."
Hvordan fik du dit første arbejde?
”Mit nuværende arbejde er dér, hvor jeg var i praktik. Efter jeg var færdiguddannet, fik jeg en deltidsstilling, og da der opstod en ledig stilling, fik jeg den. ”
Hvilken titel har du som nyuddannet finansøkonom på dit nuværende arbejde?
"Jeg er ejendomsadministrator på lige fod med de mere erfarne, da det ikke er nogen beskyttet titel som ejendomsadministrator. Men grundet deres erfaring, har de jo en viden, som jeg skal tilegne mig.
Derudover er jeg også ved at læse EA-uddannelsen samtidig med, at jeg arbejder. Det er en gang om ugen og kommer til at vare 2 år. Det er noget jeg selv har valgt, men mange virksomheder ser positivt på det - og næsten ser det som en selvfølge, at du skal gøre det.
Det er sådan set den samme tankegang som at læse HD uddannelsen. Jeg kan godt lide, at jeg læser noget som jeg til dagligt arbejder med, og hvor jeg kan se relevansen i det. "
Hvad er dine arbejdsopgaver?
"Min rollen som ejendomsadministrator omfatter alt, hvad der skal til for at få administrationen til at køre. Det vil sige: opkrævning og bogføring af leje, udarbejdelse af varslinger, udarbejdelse af drifts- og varmeregnskaber mv. samt løbende kontakt (oftest telefonisk) med vores lejere, udlejere, teknikere og viceværter.
Jeg tager mig af administration i en andelsbolig – men disse arbejdsopgaver er kun i andelsboligregi. Hvis du kigger på lejebolig, er det nogle andre sager, og hvis det er ejerforeninger er det noget tredje."
Hvad synes du er godt ved at være ejendomsadministrator?
"Der er meget kundeservice i det – altså det at snakke med mange lejere. Du får konstant nye opgaver, da der aldrig er et problem, der er ens i de forskellige andelsforeninger.
F.eks. har jeg en eksklusionssag nu her. Her er der aldrig to sager, der er ens. Alt det juridiske kommer ind over det, og hvis du også har lejere i ens andelsboligforening, er de tilknyttet en anden lovgivning, du skal have ind over dine overvejelser, når du skal løse opgaven.
Der er aldrig to dage, der er ens – du får altid nye aspekter , u skal have med i dine overvejelser, når du skal udføre de forskellige opgaver. Det synes jeg er fedt! Altså at du skal bruge hovedet hele tiden og ikke bare køre på repeat! "
Hvad var udfordringerne, da du tog finansøkonomuddannelsen?
"Der vil altid være fag, du hader og fag du elsker, sådan er det på en uddannelse – men uddannelsen er kort og der er meget vægt på at få os studerende ud i erhvervslivet og få noget praktisk erfaring. Det hjælper meget på det. Længden på uddannelsen giver mig også muligheden for at kunne komme hurtigere ud på arbejdsmarkedet og derefter efteruddanne mig i noget, jeg finder interessant – samtidig med, at jeg kan se relevansen i det jeg lærer igennem mit arbejde."
Skal man være en bestemt type, for at blive ejendomsadministrator?
"Du skal kunne snakke foran forsamlinger og være udadvendt - samtidig med, at du også kan lide at sidde og arbejde på kontoret hver dag.
Det er vigtigt, at du kan tage dirigentrollen i en generalforsamling – du må ikke være den forsigtige og generte type, for så bliver du overruled.
Hvis der f. eks. er nogle, der er meget utilfredse med hinanden til en generalforsamling, grundet et forslag, så er det mit job at kunne tage styringen og få dem til at føre en ordentlig og sober diskussion. Så der skal du kunne stille dig op og sige hertil og ikke længere og få dem til at holde sig inden for de rammer du udstikker.
Du skal have modet og lysten til at hjælpe folk – du skal være meget kundeorienteret – det er faktisk det vigtigste."
Hvad er din fremtidsplan?
"Nu er jeg i gang med EA-uddannelsen, og det er jeg rigtig glad for, så indtil videre er mine fremtidsplaner at blive færdig med den. Derefter at bygge på og få flere foreninger og blive dygtigere.
Det gode ved finansøkonomuddannelsen er, at der er en stor fleksibilitet. Jeg har f. eks. en kollega, der har arbejdet i bankverdenen. Det viser bare, at hvis man gerne vil noget andet, er det også muligt at efteruddanne sig, men heldigvis er jeg meget glad for mit job som ejendomsadministration og ser mig blive inden for denne branche i mange år.
Finansøkonomuddannelsen kan være den første byggesten på vej mod en karriere inden for bl.a. finans, forsikring eller ejendomshandel.