Er du typen, der tænker, at du har taget en videregående uddannelse, og det må være fint, til hele dit arbejdsliv? Så tro om igen.
Efteruddannelse er den oplagte mulighed for opkvalificering, og du kan blive i stand til at løse dine opgaver på en ny og smartere måde. Det kan også gøre dig i stand til at varetage nye opgaver. Men hvorfor er efteruddannelse egentlig en investering for både arbejdsgiver og medarbejder?
Hvad er efteruddannelse?
Efteruddannelse er et kortere uddannelsesforløb for voksne. Begrebet dækker over alle kortere varende uddannelsesaktiviteter i form af blandt andet kurser, temadage, coachingsessions, selvstudier, foredrag og lignende aktiviteter, der har til formål at opkvalificere dine kompetencer inden for et givent område.
Efteruddannelse foregår typisk på deltid sideløbende med et almindeligt fuldtids arbejde. Det er dog værd at være opmærksom på, at efteruddannelse i sig selv ikke medfører en ny uddannelsesgrad, som det for eksempel er tilfældet med videreuddannelse i form af en akademi- eller diplomuddannelse. Du skal udelukkende se efteruddannelse som opkvalificering af kompetencer.
Eksempler på efteruddannelse er for eksempel Lovpligtig EU-Efteruddannelse for chauffører, et kursus i procesorienteret ledelse, et kursus i grundlæggende IT eller lignende. Mulighederne er mange, og der er helt sikkert også en efteruddannelse, der passer til dig, dine behov og dine kompetencer.
Forslag til kurser
Du kan dog også støde på, at begrebet efteruddannelse dækker over blandt andet akademiuddannelser, diplomuddannelser, HD, master og lignende. Denne form for længerevarende uddannelsesforløb er ofte også defineret som videreuddannelse, hvilket er det vi skelner mellem i denne artikel.
Hvis du for eksempel er på udkig efter en akademiuddannelse, vil vi anbefale dig at læse med her i stedet.
Hvilken efteruddannelse skal jeg vælge?
Der findes forskellige uddannelsestyper, når vi snakker efteruddannelse. Kortere jobrettede AMU-kurser, erhvervsuddannelser og forberedende voksenuddannelse (FVU) er blot nogle af de uddannelser, man som ledig kan opkvalificere sig gennem.
Uanset hvilken stilling du sidder i, og hvilken branche du arbejder i, er efteruddannelse en god idé. Der bliver konstant stillet nye krav til dig og dine kollegaer, og jeres kompetencer. Med digitaliseringens indtog, er alles kompetencer sat op i et tempo, der ikke er set før.
Derfor er der et større behov for efteruddannelse, og på trods af tidspres, bør du prioritere efteruddannelsen - både som arbejdsgiver og som medarbejder.
Efteruddannelse giver dig mulighed for livsvarig læring, hvilket efterhånden er nødvendigt i et erhvervsliv, der er præget af forandring. Der er konstant udvikling, ny viden og nye krav, og her kan efteruddannelse ajourføre dig.
Der kan være mange forskellige motivations faktorer til at tage en efteruddannelse. Du vil måske gerne opdateres på ny viden og færdigheder, øge din værdi på arbejdsmarkedet eller måske leve op til nye kompetencekrav i dit job?
Det kan også være helt andre årsager, og det er ofte individuelt, hvorfor netop du har lyst til at efteruddanne dig. Derfor er det også godt, at der er så mange muligheder at vælge mellem. Læs her, hvordan du vælger den rette efteruddannelse.
Hvor lang tid tager det?
Hvor lang tid det tager, afhænger naturligvis af hvilken efteruddannelse du vælger. Nogle af uddannelserne kan tages på relativt kort tid, mens andre tager længere tid. Fælles for dem er dog, at de er tidskrævende, og tidsmæssigt kan det i en periode gå ud over både dit arbejdsliv og dit privatliv. Det kan derfor være en god idé at lave en detaljeret plan, der sikrer at du ikke misser noget.
Derudover bør du forventnings afstemme med hjemmefronten, så en investering i din fremtid og din karriere ikke går hen og bliver en belastning for dit familieliv. Se efteruddannelsen som en investering, der kommer både din arbejdsplads og dine kolleger såvel som dig selv og din familie til gode.
What's in it for me?
Du sidder måske som arbejdsgiver og stiller dig selv følgende spørgsmål, når en medarbejder spørger ind til mulighederne for efteruddannelse. Der er mange gode grunde til, at du bør prioritere efteruddannelse for dine medarbejdere.
I kan som virksomhed for eksempel opnå større konkurrenceevne. Derudover giver medarbejdere med nye og forbedrede kompetencer en større fleksibilitet, og er mere omstillingsparate - hvilket jo også gavner jer som virksomhed.
Ydermere kan I sikre en højere kvalitet af jeres slutprodukt, nærmest uanset hvor i jeres supply chain I prioriterer efteruddannelse. Måske kan I endda blive i stand til at varetage nye opgaver?
Investerer I i efteruddannelse hos bare én af jeres medarbejdere, kan denne medarbejder måske blive i stand til at varetage helt nye opgaver. Opgaver, der måske ellers ville kræve en ny stilling i virksomheden. Dermed kan I rent faktisk potentielt spare oplæringen af en ny medarbejder. Efteruddannelse kan også give jeres medarbejdere større arbejdsglæde og motivation, hvilket jo må siges at være i enhver virksomheds interesse.
Der er dermed mange gode grunde til at prioritere efteruddannelse. Økonomien for den enkelte medarbejder behøver du heller ikke være nervøs for. Du kan nemlig søge om tilskud, både gennem SVU, som står for Statens voksenuddannelsesstøtte. Derudover har man som arbejdsgiver også mulighed for at søge om løntabsgodtgørelse ved Kompetencefonde.
5 gode grunde til at investere i efteruddannelse
5 grunde til at investere i efteruddannelse: Medarbejder
1. Viden, der rækker ind i fremtiden
2. Løser arbejdsopgaver lettere og mere effektivt
3. Højere kvalitet i opgaveløsningen
4. Man bliver mere fleksibel og kan tilpasse sig fremtidens arbejdsmarked
5. Højere livskvalitet og potentiel bonus på den private bundlinje
5 grunde til at investere i efteruddannelse: Arbejdsgiver
1. Viden, der rækker ind i fremtiden
2. Få en medarbejder, der løser arbejdsopgaver lettere og mere effektivt
3. Højere kvalitet i opgaveløsningen
4. Få langt mere fleksible medarbejdere
5. Få en medarbejder, der med stor sandsynlighed er mere glad og loyal
En bonus for medarbejder - og egentlig også arbejdsgiver - kan være, at den pågældende medarbejder, der har været i gang med efteruddannelse, ikke står forrest i køen, hvis der potentielt skulle komme en fyringsrunde.
Medarbejderen har nemlig med stor sandsynlighed været i stand til at påtage sig andre opgaver og er derfor blevet mere fleksibel og agil i arbejdsdagen.
Økonomien ved efteruddannelse
Hvis du synes, det er på tide med efteruddannelse, er det ikke bare en investering i dig selv og dine kompetencer, men det kan også være en investering for din arbejdsgiver.
Vælger du at efteruddanne dig, bliver du en dygtigere og mere værdifuld medarbejder, og det har din arbejdsgiver selvfølgelig også en interesse i.
Men når du så har indset, hvor vigtigt efteruddannelse er for dig og dine kompetencer, så kommer der muligvis en anden problematik. Nemlig, hvem betaler? Her er der forskellige muligheder:
- Din arbejdsgiver betaler
- Du betaler selv
- Du betaler over bruttolønnen
- Tilskud
For at komme igennem med dine efteruddannelsesønsker, handler det om at tydeliggøre, hvad der konkret kommer ud af uddannelsesforløbet for din chef.
Du skal kunne argumentere for, hvorfor den uddannelse du har fundet er relevant, og hvad du kan bidrage med, med den i ryggen. Her kan du for eksempel læse 7 måder du overtaler chefen til at betale for dig.
Hvis din arbejdsgiver ikke er villig til at investere i dig, så skal du gøre op med dig selv, om du er villig til at investere i dig selv.
Ellers er der muligheden for at betale over bruttolønnen. Alternativt er der forskellige muligheder for at søge om tilskud.