Black Month 2024 er skudt i gang! Se tilbuddene her

Søg kursus

Fokus på fjernundervisning - 5 gode råd

Online kurser er i markant vækst, og fjernundervisning bliver mere og mere populært. Det gælder både ansatte, der deltager i og gennemfører kurser online, men også ledere kan se fordelene ved online kurser, da det er både fleksibelt og omkostningseffektivt.

Fokus på fjernundervisning | Få 5 gode råd lige her

Online kurser er i markant vækst, og fjernundervisning bliver mere og mere populært. Det gælder både ansatte, der deltager i og gennemfører kurser online, men også ledere kan se store muligheder i at sende deres medarbejdere på efteruddannelsesforløb, uden at de behøver at rejse langt bort fra kontoret.


E-learning til alle

Fleksibiliteten forbundet med fjernundervisning gør det til en stadig mere attraktiv mulighed - uanset hvilken stilling du besidder. Der findes forløb for både junior og senior medarbejdere. Skræddersyet e-learning har efterhånden infiltreret alle brancher og industrier.

Fleksibilitet er attraktivt

Fordelene er tydelige. Ingen rejser og hotelophold, der skal bookes, ingen faste tidsplaner der skal følges – også selvom, der pludselig er kommet en hasteopgave i vejen. Du kan tage et forløb i dit eget tempo uden at tage hensyn til andre studerende.

Fjernundervisning er omkostningseffektivt

Samlet set er udgiften til uddannelse også drastisk reduceret. Efteruddannelse bliver pludselig en mulighed, selv for dem, der finansierer deres kompetenceudvikling ud af deres egen lomme.

Ud over at være omkostningseffektivt, så hjælper online kurser dig til at nå dine mål. Kompetenceudvikling hjælper fagfolk til at udvikle viden og færdigheder der gavner karrieren og den nuværende eller fremtidige arbejdsgiver.

Find dit online kursus her


For at sikre, at din investering i fjernundervisning giver afkast, bør du følge disse fem råd:

1. Lav en træningsplan og hold dig til den

Bare fordi du ikke har et program med fastlagte undervisningsdatoer, betyder det ikke, du skal vente med at studere til, når du engang får tid. Det vil med høj sandsynlighed betyde, at du altid udskyder træningen på grund af presserende arbejdsrelaterede opgaver eller personlige forpligtelser, og aldrig rigtig finder tid til at fokusere på dit studie. Det kan i værste fald føre til, at du mister modet, ikke kan overskue forløbet og til sidst giver helt op.

Hvor lang tid tager det at gennemføre

Inden du tilmelder dig et kursus, som du mener er rigtigt for dig,  så tag en snak med udbyderen om, hvor lang tid det normalt tager at gennemføre programmet og tænk grundigt over, hvor mange timer om ugen du realistisk kan afsætte til det. Det giver dig en idé om, hvor mange uger/måneder kurset vil tage at fuldføre.

Hold dig til din plan

Når du beslutter dig for, om det er et acceptabelt beløb, bør du udarbejde en detaljeret træningsplan. Planen skal inkludere hele tidsrammen, og du skal for så vidt muligt holde dig til den. Selvom du ikke ønsker at være så streng, at du nægter at svare på hastespørgsmål, der dukker op på arbejdet eller hjemmefra, skal du ind i det mindset, at din uddannelse er vigtig og al den tid værd, som du har planlagt at dedikere til den. 

Det kræver selvdisciplin men også en god portion planlægning og time management færdigheder. Vær specielt opmærksom på dette, hvis du allerede nu ved, at dette ikke er en af dine styrker. Husk også, der er ikke noget rigtigt svar - den ideelle løsning for dig, afhænger af, hvordan du er som person, og hvordan din daglige rutine er struktureret.


2. Vælg en udbyder med et godt omdømme

Det er naturligvis altid vigtigt - uanset hvilken uddannelsestype, du er interesseret i, men det har særlig betydning indenfor fjernundervisning, fordi kvaliteten af selve platformen og de ressourcer, der findes på denne, ofte har stor betydning for, om uddannelsen ender som en succes eller en fiasko. Foretag derfor noget research, læs nogle anmeldelser, spørg dine kolleger og venner og kontakt udbyderen for at få en klar idé om, hvad der er inkluderet i pakken, de tilbyder.

Efterspørg en demo

Du er selvfølgelig interesseret i undervisningsmaterialer i høj kvalitet, og fordi fjernundervisningsforløb kan variere ganske betydeligt i forhold til, hvad de indeholder, og hvordan de bliver leveret, er det tilrådeligt at efterspørge en demo af kurset. En sådan testkørsel giver dig et konkret indblik i, hvad du kan forvente.

Hvordan fungerer systemerne

Fjernundervisning kan stadig fortolkes bredt, men størstedelen af kurserne er efterhånden leveret online - via systemer der typisk omtales som virtuelle læringsmiljøer eller e-learning platforme. Hvad du gerne vil vide er, hvordan systemerne fungerer: Vil du få adgang til video- forelæsninger, vil der være real-time undervisning, eller vil undervisningen fungere som selv-studering (et læsnings-baseret program)? Vil du undervejs få adgang til øvelser og opgaver? I hvilket omfang vil du skulle og kunne interagere med træneren og andre studerende?

Vejledning og støtte under forløbet

Et andet vigtigt spørgsmål handler om støtte. For de fleste mennesker, er det vigtigt at have en vejleder, som du kan henvende sig til for at løse eventuelle opgaver, du har særlige vanskeligheder med. Vi har alle erfaringer med, at teknologi har en tendens til at crashe, når det er mindst belejligt. Derfor vil du sandsynligvis også sikre, at udbyderen giver dig adgang til et teknisk support-team. Som med alt andet, bør du have en klar idé om, hvad du køber, så du kan sikre, at du får et tilfredsstillende afkast af din investering – både økonomisk og tidsmæssigt.


3. Vær proaktiv og få noget ud af de andre deltagere

Selv hvis du trives godt med et 100% selvstudium, vil der højst sandsynligt opstå en situation, hvor du kan drage stor nytte af en diskussion og meningsudveksling omkring et bestemt emne. Men bare fordi du på et fjernstudie sidder alene, så betyder ikke, at der ikke er andre medstuderende, der har det på nøjagtig samme måde som dig.

De fleste online forløb giver dig adgang til et online-forum, hvor studerende kan stille og besvare spørgsmål. Gør dit eget liv lettere og gør fuld brug af online-forum. Nyttig feedback og interaktion kan spare dig masser af tid i sidste ende. 

Videndeling styrker indlæring

Måske oplever du, at der er et bestemt emne, som du har problemer med. Det vil koste tid og ressourcer – og selvtillid – hvis du fejer det ind under gulvtæppet. Hvis du taler med andre studerende om evt. problematiske emner, vil du opleve at du langt fra er den eneste, der kæmper med et bestemt emne. Der vil også være emner, hvor du kan hjælpe andre – og muligheden for at reflektere over din viden vil her være med at forankre din indlæring.   

Interaktion kan skabe merværdi. Studerende, der deltager i åbne kurser, fremhæver altid interaktionen med de andre deltagere, som et af de mest underholdende og givende aspekter af at deltage. Så hvis du har chancen for at gøre det samme - omend i et online miljø - hvorfor så tøve med at gribe chancen. Dine virtuelle medstuderende kan være vigtige brikker i dit fremtidige netværk.


4. Tag evalueringen seriøst

Uanset om dit kursus indeholder en afsluttende eksamen eller ej, så vil din indsats ofte være overvåget. Du bliver sandsynligvis evalueret gennem øvelser og tests taget i slutningen af hvert modul. Fordi du nogle gange sidder alene ved internettet, så kan det være fristende at dobbelttjekke svar, mens man tager testen, så du hurtigt og let får lov at gå videre til det næste modul.

Grib chancen for at teste dig selv

Du tror måske, at du bliver mere effektiv, men sandheden er, at du spilder en værdifuld mulighed for at se, hvor meget du rent faktisk har lært. Formentlig tager du kurset eller uddannelsen, fordi du ønsker at forbedre dine evner og dermed opnå bestemte mål. Hvorfor så ikke udnytte denne chance for at teste dig selv, når den nu er der? At du går videre i undervisningen, inden du har mestret de relevante begreber 100 procent, gavner ingen, mindst af alt dig.


5. Gør brug af den tid du har til rådighed

Udbydere af fjernundervisning ved, at de studerende ikke kan færdiggøre kurset i samme tempo. Derfor har du ofte adgang til kursusmaterialet, længe efter du har gennemført programmet. Du har derfor sandsynligvis god tid til at gå tilbage og genlæse noget af materialet.

Vi anbefaler, at du udnytter denne mulighed for at genopfriske din læring. Det giver dig mere værdi ud af dit kursus. Dels fordi du kan finde nye måder, hvorpå du kan anvende kursets begreber og værktøjer, dels fordi du kan relatere begreberne til din daglige arbejdspraksis.

Her kan du søge efter kurser via fjernundervisning 


Annoncer