Drømmer du om en karriere med en varierende hverdag, hvor du skal køre en masse, og hvor du har masser af ansvar? Så er en uddannelse som buschauffør måske lige noget for dig. Læs mere i denne artikel, hvor vi kommer ind på, hvad der skal til for at blive buschauffør, og hvordan dine fremtidsmuligheder ser ud.
At være buschauffør er mere end bare at føre et transportmiddel. Det er nemlig dit job som buschauffør at sikre, at bussen overholder tidsplanen, og at passagererne føler, at de er i trygge og kyndige hænder. Dertil kommer kontakten med passagererne og deraf også kundeservice.
Alt dette kræver træning, viden og kompetencer, hvilket du får gennem en buschauffør uddannelse. Her bliver du rustet til alle de facetter og arbejdsopgaver, der følger med jobbet.
Forslag til kurser
Hvordan bliver man buschauffør?
Hvis du drømmer om en fremtid som buschauffør, så er der flere forskellige veje til at nå målet. Du kan for eksempel blive faglært buschauffør via en erhvervsuddannelse, som tager mellem 2-5 år, afhængigt af udbyderen og den enkelte uddannelse. Drømmer du ikke ligefrem om at komme tilbage på skolebænken over en længere årrække, så kan du også blive buschauffør ved at tage et AMU kursus. Dette kan gøres på blot 30 dage.
Buschauffør uddannelse
Du kan blive buschauffør gennem det ordinære uddannelsessystem i Danmark gennem en erhvervsuddannelse. Her kan du blive buschauffør på mellem 2 - 5 år, afhængigt af, hvilken uddannelse du ønsker. Du kan for eksempel tage uddannelsen Buschauffør i kollektiv trafik, som tager lige omkring 3 år og seks måneder. Det kan dog virke lidt voldsomt at vende tilbage til det ordinære uddannelsessystem efter mange år på arbejdsmarkedet. Derfor kan du med fordel også kigge på dine muligheder for at blive buschauffør gennem Uddannelsessystemet for voksen- og efteruddannelse.
Buschauffør kursus
Via Uddannelsessystemet for voksen- og efteruddannelse har du nemlig mulighed for at blive buschauffør på blot 30 dage ved at tage en Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU). Du kan tage din buschauffør uddannelse mange steder i landet hos de AMU-udbydere, der er specialiserede inden for transport. Blandt disse AMU udbydere finder du for eksempel Trafikskolen Esbjerg, som vi har sat i stævne til en snak omkring uddannelsen som buschauffør, og hvilke muligheder du får med et buskørekort.
Trafikskolen er blandt et af de AMU centre i Danmark, hvor du kan erhverve dig et buskørekort på blot 30 dage. Vi har taget en snak med Mikael Falck om, hvorfor man bør blive buschauffør: "Et erhverv som buschauffør kan være for ham/hende, der har stor køreglæde, da langt størstedelen af arbejdet foregår bag rattet. Der er dog mere i jobbet end det at fragte passagererne sikkert fra A til B. Du skal også kunne lide at have med mennesker at gøre, da du kommer til at snakke med mange forskellige mennesker i løbet af en dag, og det er en fordel, hvis det falder dig naturligt at hilse høfligt og smile, mens du siger godmorgen, goddag eller godaften. Det er således et job med masser af kundekontakt og ansvar, og det er et relevant erhverv for både den 18 årige såvel som personen med mange års erhvervserfaring, der måske drømmer om noget andet, eller hvor arbejdspladsen kan se andre muligheder ved, at en medarbejder har et buskørekort."
Hvad koster et buskørekort?
Hvis du er i målgruppen for et AMU-kursus og er berettiget til reduceret pris, kan du erhverve dig et buskørekort for 3.840 kroner ex. diverse eventuelle gebyrer. Prisen gælder for alle personer, der enten bor eller arbejder i Danmark, og som ikke har en videregående uddannelse. Er du udenfor målgruppen er prisen en anden. Er du i tvivl om, hvorvidt du er i målgruppen eller ej, vil vi råde dig til at tage kontakt til din foretrukne AMU udbyder. Med fordel kan du også selv undersøge, om din uddannelse betragtes som en videregående uddannelse.
Adgangskrav
For at kunne tage uddannelsen som buschauffør er der nogle krav/adgangsbetingelser, du skal opfylde:
- *Du skal være fyldt 18 år
- Beherske det danske sprog på dansk 2-niveau
- Have et gyldigt kørekort til personbil (kategori B)
- Have en gyldig lægeattest, hvor du opfylder de helbredsmæssige krav
*Alderskravet til buschaufføruddannelsen er for nyligt blevet ændret. Fra den 1. juli 2022 må unge begynde uddannelsen til buschauffør fra det fyldte 18. år, hvor alderskravet tidligere har været 21 år. Bemærk her, at ændringen i alderskravet dog kun gælder erhvervsuddannelserne (EUD). For AMU er det således fortsat alderskravet på 21 år, der er gældende. Du læse mere om de nye regler her.
Buschauffør job
Med et busekørekort har du mange muligheder. Med en buschaufføruddannelse bliver du kvalificeret til at udføre erhvervsmæssig personbefordring med bus som eksempelvis rutebuskørsel eller turistkørsel. Her skal du dog være opmærksom på dine muligheder i forhold til alderskravet.
Ændringen i alderskravet fra 21 til 18 år gælder nemlig kun nationalt. Chauffører skal stadig være fyldt 23 år og have mindst to års erfaring som bus- eller lastbilchauffør for at måtte køre internationalt.
Som buschauffør vil det være dit job at bringe passagererne sikkert fra A til B. Det er vigtigt at være punktlig og overholde tidsplaner, så bussen overholder sin rute og er ved de forskellige stoppesteder til tiden. Endvidere skal du som buschauffør være indstillet på skiftende mødetider, og du bør være forberedt på, at weekendarbejde vil forekomme. Med jobbet som buschauffør kan du også se frem til kundekontakt og møde med en masse forskellige mennesker. Dette er vigtigt at have for øje, så du er indforstået med, at der også vil indgå kommunikation i dit arbejde i forskellige former.
Hvad tjener en buschauffør
Som nyuddannet buschauffør kan man se frem til en gennemsnitsløn på 28.102 kr. om måneden inklusive pension, tillæg, personalegoder mv. Dog afhænger lønnen meget af arbejdstiderne, da du ved aften-, nat-, og weekendvagter vil få tillæg.
Ifølge Mikael fra Trafikskolen har du gode udsigter til et job med et buskørekort: "Vi oplever, at der er rigtig gode muligheder for at komme i arbejde med et buskørekort på hånden. Der er så stor efterspørgsel på buschauffør - og chauffører generelt - at mange af vores kursister kommer ind med et job på hånden, allerede inden de er startet på kurset." Man skal derfor ikke være nervøs for, om der er arbejde til én, når man er færdig med uddannelsen.