Black Month 2024 er skudt i gang! Se tilbuddene her

Søg kursus

Den grønne omstilling kræver opkvalificering

Hvis vi i Danmark ønsker fokus på vedvarende energi, kræver det opkvalificering af dem, der arbejder med installering af varmepumper, solceller og LED lys.

Den grønne omstilling kræver opkvalificering

Hvis vi i Danmark ønsker en hurtigere grøn omstilling med fokus på vedvarende energi, er det i sidste ende de mennesker, der arbejder med installering og levering af produkter som varmepumper, solceller og LED lys, der skal opkvalificeres. 

Den grønne linje er lagt fra Regeringens side, der har et mål der kræver omstilling, ikke bare for virksomhederne, men også private. Men for at nå det mål, kræver det, at vi har arbejdskraft, der er gearet til at installere grønne alternativer som varmepumper og solceller korrekt. 

En stor del af den arbejdsstyrke der arbejder med el og VVS-installationer har været på arbejdsmarkedet i en del år, og det betyder, at de ikke har haft særlig meget undervisning i vedvarende energi, der først for nyligt er kommet på skoleskemaet. Det vil Solar dog gøre op med, og har derfor specialiseret sig i efteruddannelser til El og VVS-markedet der skal arbejde med varmepumper, solceller og LED. 

Vi har taget en snak med Danni Baltzer Vinding, som er manager ved Solar School, om hvorfor det lige netop er El og VVS-branchen, der har brug for opkvalificering, hvis vi ønsker at nå målet om 70% reduktion af vores CO2 udslip i 2030.

Vedvarende energi ligger i hænderne på El og VVS-installatører 

Solar er en sourcing og service virksomhed, de er altså både grossist på produkter, men tager samtidig ansvar for at opkvalificere markedet til de produkter de videresælger. Her er vedvarende energi et af de områder, der får allermest opmærksomhed qua diverse aftaler fra regeringens side. Men som Danni Baltzer Vinding peger på, så hjælper det ingenting på CO2 regnskabet, hvis tingene bliver installeret forkert: 

“De teknologier der ligger i fx en varmepumpe; hvordan sådan en installeres og fungerer, er ikke noget der fylder særlig meget i en elektrikers standarduddannelse, derfor vil vi gerne tillægge branchen noget viden, så man ikke udfører nogle installationer, som er fejlbehæftet, og produktet derfor går i stykker.”

Ifølge Danni Baltzer Vinding er særligt El og VVS-området nogle af de vigtigste områder at få opkvalificeret, hvis vi i Danmark har et ønske om at nå vores mål. Og det er allerede et område med stort fokus, for jo mere forbrugerne og virksomhederne begynder at indse, at de bliver nødt til at lave disse investeringer, jo mere travlt vil Installationsbranchen få. 

Ny akademiuddannelse i varmepumpe- og solcelleinstallation 

Til efteråret kommer der nye akademifag i varmepumpe og solcelle, som skal være med til at sætte standarden for vedvarende energi installationer. Her har brancheorganisationen for installationsbranchen; Tekniq Arbejdsgiverne, lavet en ordning med Energistyrelsen. Hvis man som El eller VVS-installatør har gennemført enten AU i varmepumpe eller AU i solcelle, så har man opfyldt uddannelseskravet til at blive godkendt godkendt VE-installatør. Og hvis forbrugeren benytter en VE-installatør, har de mulighed for at søge tilskud til et udvalg af installationer fra Energistyrelsen. 

I forvejen findes der et obligatorisk bevis inden for montering af varmepumper, kendt som KMO-beviset, og Danni Baltzer Vinding peger på, at siden den uddannelse blev obligatorisk, har der været stor efterspørgsel, derfor forventer de også at akademiuddannelserne kommer til at trække mennesker til. 

Og det er netop denne tilgang, hvor enten forbrugeren får en gevinst ud af at bruge den korrekte installatør, eller uddannelsen bliver obligatorisk som Danni Baltzer Vinding mener er vejen frem, hvis man vil have opkvalificeret arbejdsstyrken:

“Hvis man kan få et tilskud ved at udføre vedvarende energi-installationer, så gør det hvert fald, at der kommer mere fokus på at have det med i sin forretningsplan fra installatørernes side. Så der skal komme sådan nogle tiltag fra regeringen, der gør, at jeg bliver belønnet for, som forbruger, at jeg skifter min dieselbil ud med en ny elbil, eller at jeg gør noget ved min bolig som fx at få installeret LED, sensorer, varmepumpe, solcelle, biomassefyr.”


Annoncer