Du kender det sikkert. Det er blevet den tid på året - lønforhandlingen. Du håber naturligvis på en lønstigning, hvilket du ytrer overfor din leder til samtalen.
Du kommer med gode argumenter for, hvorfor du bør stige i løn, men din leder må skuffe dig - der er simpelthen ikke penge til det i år. Det er en nedslående besked for de fleste - særligt hvis man havde sat næsen op efter en velfortjent lønstigning. Men hvad kan du så gøre i stedet?
Du behøver ikke gå tomhændet fra lønsamtalen, selvom din leder har meddelt, at der desværre ikke er udsigter til lønstigninger i år. Som et alternativ til lønstigningen kan du nemlig høre din leder om mulighederne for efteruddannelse.
Det lyder muligvis som et lidt vagt alternativ, når du havde regnet med værdsættelse i form af kroner og øre. Men uanset om du har udsigter til en lønstigning eller ej, så er efteruddannelse en rigtig god ide.
Efteruddannelse kan nemlig vise sig at være en rigtig god investering - både kortsigtet og langsigtet. Du kan nemlig bruge uddannelse og efteruddannelse til at sikre dig selv bedre fremtidsmuligheder, såvel som det kan stille dig bedre i din nuværende stilling.
Livslang læring
I mange tilfælde vil en snak om efteruddannelse og opkvalificering falde under din MUS. Det kan dog være en god ide at bringe det på banen i en lønforhandling, hvis der for eksempel ikke er udsigter til en lønstigning.
Det er nemlig altid en god idé at holde dig opdateret med den nyeste viden. Der stilles nemlig løbende nye krav til medarbejderne i danske virksomheder, og en videregående uddannelse er ikke længere tilstrækkelig. Det er nemlig blevet en nødvendighed at du løbende sørger for kompetenceudvikling, da din viden og dine kompetencer fra uddannelsen forholdsvis hurtigt forældes.
Læs vores guide: Sådan vælger du den rette efteruddannelse
Du har måske også hørt andre nævne livslang læring - og det er ikke uden grund. For du er som sagt ikke i mål med din viden, så snart den sidste eksamen på din videregående uddannelse er overstået. Måske sidder du i en god stilling lige nu, hvor du er glad for dit arbejde og dine forskellige arbejdsopgaver.
Men derfor kan der alligevel være gode grunde til at investere din tid i efteruddannelse. For eksempel kan efteruddannelse resultere i, at du og dine kompetencer forbliver attraktive overfor din arbejdsgiver, og du bliver måske et endnu større aktiv for virksomheden med din nye viden.
Efteruddannelse er en investering for begge parter
Efteruddannelse skaber dermed ikke udelukkende resultater og gevinster for dig. Arbejdsgiver kan nemlig også nyde godt af, at investere i efteruddannelse til dig. Der er faktisk rigtig mange fordele for din arbejdsgiver - flere end du måske lige går og tror. Det kan dog godt være, at du skal have de helt gode argumenter frem, hvis du allerede er kompetent og god til dit arbejde.
Af fordele for arbejdsgiver kan bl. a. nævnes, at du som medarbejder får større faglighed. Dette kan blandt andet resultere i at du kan løse dine arbejdsopgaver lettere, hurtigere og mere sikkert, hvilket også kan føre til højere kvalitet i selve opgaveløsningen.
Dette kan igen medføre at du vil blive i stand til at påtage dig nye opgaver, og måske endda arbejdsopgaver af større kompleksitet. Kompetenceudviklingen kan ligeledes føre til, at du bliver mere fleksibel.
Slutteligt kan investeringen i din efteruddannelse føre til at du som medarbejder vil opleve øget motivation, arbejdsglæde og trivsel, og samtidig vil du muligvis blive mere loyal overfor virksomheden, og du vil dermed være mindre tilbøjelig til at søge nyt job.
Disse nævnte fordele kan være en rigtig gode ide at lægge vægt på i samtalen, hvis du vil forsøge at overbevise din leder om at du skal have efteruddannelse som en form for kompensation for den manglende lønstigning.
Dine nyerhvervede kompetencer, og de fordele, dette medfører for arbejdsgiver, kan samtidig være et godt argument for dig til din næste lønforhandling, så du har bedre chancer og muligheder for lønstigning.
7 måder at få chefen til at betale for din efteruddannelse
Efteruddannelse - dit værktøj til fremtiden
Udover at være givende for din nuværende stilling i form af arbejdsopgaver og potentielt mere i løn i fremtiden, så har efteruddannelse også en række fordele, hvis du overvejer at finde et nyt arbejde. Du kan nemlig benytte efteruddannelse som et værktøj til at sikre dig selv bedre fremtidsmuligheder.
Med kompetenceudvikling, i form af efteruddannelse og relevante kurser, viser du nemlig overfor din potentielt kommende arbejdsgiver at du besidder den nyeste viden indenfor området, at du er villig til at lære noget nyt og udvikle dig fagligt. Samtidig kan efteruddannelsen i sig selv åbne op for nye muligheder.
Her kan du nemlig udvide dit netværk. Og hvem ved: Måske du finder et nyt job i eller gennem dit nye netværk?
Efteruddannelse er derfor ikke alene en fordel hvis du allerede er i job, men det er bestemt også en fordel, hvis du skulle gå hen og blive ledig. Det kan nemlig øge dine chancer for at finde et job, og evt. komme foran andre kandidater til stillingen.
Hvis arbejdsgiver siger nej
Selvom din arbejdsgiver allerede har sagt nej til en lønstigning, og du vifter ideen om efteruddannelse som et alternativ, er der stadig ingen garantier for, at din arbejdsgiver siger ja. Det kan ganske enkelt være, at der simpelthen ikke er penge til hverken det ene eller det andet på nuværende tidspunkt.
Dette betyder ikke at du bør skyde en hvid pil efter kompetenceudvikling og efteruddannelse. Du kan nemlig overveje at betale for efteruddannelsen selv. Du kan også overveje at betale for din efteruddannelse over bruttolønnen.
Vi vil i hvert fald anbefale at du overvejer dette, da efteruddannelse er en investering i dig selv og din karriere, og samtidig vil efteruddannelse øge din markedsværdi - både nu og i fremtiden.