De fleste danskere overfører hver måned et fast beløb til deres opsparingskonto med forvisningen om, at det i fremtiden giver dem et større finansielt råderum og en økonomisk sikkerhed.
I Danmark har renten dog i de seneste år været lavere end inflationen, og det betyder reelt, at du mister penge ved at have dem stående på din bankkonto.
Til gengæld fordobler det danske aktiemarked gennemsnitligt sin værdi hvert 8. år, og der kan derfor være gode investeringer at hente ved at investere dine penge i stedet for at lade dem stå og tabe værdi på din bankkonto.
Female Invest har skrevet bogen ”Klar – Parat – Invester” til dig, der ønsker at komme i gang med at investere. Her har vi samlet 5 af forfatternes bedste råd til, hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du gerne vil i gang med at investere.
Derfor skal kvinder (også) investere
I dag foretages 8 ud af 10 investeringer af mænd. Det betyder også, at mændene i dag ejer knap 70% af det danske aktiemarkeds værdi.
Det kunne hurtigt få én til at tro, at det må skyldes, at kvinder ikke interesserer sig for investering. Men Female Invest har bevist, at det blot er en myte. Interessen er der, når man bruger det rigtige set-up.
Ifølge Anna-Sophie Hartvigsen, som står bag Female Invest, har danske kvinder en stor lyst til at investere, når bare de føler sig trygge og godt klædt på til det:
"Selvom kvinder er rigtig gode til at investere, føler de sig generelt mere utrygge og uvidende på det her punkt end mænd. Og det er faktisk en styrke.
Kvinder handler gennemsnitligt mindre, og de holder længere på deres investeringer, og det giver et bedre afkast på den lange bane," lyder det fra Anna-Sophie Hartvigsen.
Hvem er Female Invest?
Female Invest startede som en studenterorganisation på Copenhagen Business School målrettet kvinder, der interesserede sig for aktiemarkedet og investeringer.
Grundlæggerne bag organisationen, Emma Due Bitz og Anna-Sophie Hartvigsen, oplevede, at det danske aktiemarked var en mandsdomineret verden. De følte sig forvisse om, at danske kvinder har et stort uforløst investeringspotentiale, og de ville gøre det mere almindeligt for kvinder at interessere sig for investeringer.
I dag er Female Invest meget mere end blot en studenterorganisation på CBS.
Female Invest er blevet Danmarks største forum for kvinder, der gerne vil bryde med den traditionelle opfattelse af aktiemarkedet og vide mere om, hvordan de kan udnytte deres økonomiske muligheder – og missionen hos Female Invest er klar: ”Vi vil hjælpe kvinder til at få mere ud af deres penge”.
5 gode råd fra Female Invest
Herunder giver Female Invest dig 5 gode råd til, hvordan du kan udnytte dine økonomiske muligheder, og hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du gerne vil i gang med at investere.
1. Start hellere i dag end i morgen
Mange tror fejlagtigt, at det handler om at time markedet eller investere på det rigtige tidspunkt. Frygten for ”hvad nu hvis” gør, at man aldrig rigtig kommer i gang. Uroen er helt naturlig, men virkeligheden er, at vi aldrig kan spå, hvad fremtiden bringer – og det gælder også på aktiemarkedet.
Prøver du derfor at time markedet, kan du potentielt gå glip af de bedste handelsdage og investeringer.
Faktisk vil det ofte være værre at være ”ude” af markedet på de bedste dage end at være ”inde” i markedet på de dårlige dage, for selvom ”de bedste dage” som regel kan tælles på én hånd, så står netop disse dage også for en stor del af dit afkast. Er du ikke på markedet de dage, kan det altså påvirke dit afkast negativt.
2. Invester lidt ad gangen
Når du handler med aktier, er det vigtigt, at du ikke lader dig styre for meget af dine følelser. En god måde at undgå at blive påvirket af dine følelser, når du investerer, er ved at investere lidt ad gangen.
Det kan fx være, at du vælger 7-10 forskellige aktiver, som du køber en ejerandel i. Efterfølgende kan du supplere op i de selv samme selskaber for et bestemt beløb – uanset aktiekurs. Det kan du gøre hver måned, kvartalsvis eller halvårligt.
Metoden er er velkendt råd, som renser følelser fra investeringer.
3. Spredning er redning
Risikospredning er et nøgleord, når det kommer til investeringer. Det betyder, at du ikke skal lægge alle æg i samme kurv, når du investerer, fordi du dermed udsætter sig selv for en stor risiko, hvis selskabet pludselig klarer sig dårligt eller aktiekursen falder drastisk.
Ved at sprede din aktier på tværs af selskaber, brancher, sektorer og lande, bliver du mindre sårbar overfor udviklingen i hvert enkelt selskab, og du mindsker dermed også den risiko, du løber som investor.
4. Fastsæt en tidshorisont
Fra starten af din investering bør du beslutte, hvornår du sælge din investering igen. På den måde undgår du impulsive handler baseret på frygt og grådighed, når markedet på kort sigt har store udsving.
Du kan tage din beslutning ud fra salgsparametre som:
- Når kursen har nået en bestemt værdi
- Når kursen er faldet til det niveau, du har fastsat som din stop loss
- Når du mener at aktien er overvurderet (hvis værdien er markant over det historiske gennemsnit for aktiens branche)
- Når aktien udgør for stor en del af din portefølje
- Når du skal bruge pengene.
5. Du behøver ikke en stor opsparing for at komme i gang
Mange tror fejlagtigt, at det kræver en stor opsparing at investere og købe aktier. Det er klart, at du skal have overskud i din økonomi, så du kan undvære de penge, du investerer, i den nærmeste fremtid.
Du betaler dog sjældent mere end 30 kr. pr. handel, og ifølge Female Invest kan det derfor sagtens betale sig at investere for så lidt som for 3.000 kroner.
Vent derfor ikke med at investere til, at du har opbygget en stor opsparing, men se hellere dine investeringer som en opsparing.