Mindjuice om familiecoaching

I et samfund med fokus på karrieren, er der mindre tid til familien og os selv. Familiecoaching og personlig udvikling er de seneste par år blevet populære 'buzzord' - men hvad står de for? Pernille W. Lauritsen fra Mindjuice fortæller om behovet for familiecoaching i dagens samfund.

Mindjuice om familiecoaching

Coaching af familier og personlig udvikling er populære buzzord - men hvad betyder de? Hvorfor har vi brug for at blive coachet som familie og udvikle os personligt?

Finduddannelse.dk har talt med stifter og direktør af Mindjuice, Pernille W. Lauritsen, for at finde nogle svar på, hvorfor mange af os behøver familiecoaching til at klare hverdagen. Du skal læse med, hvis du vil vide hvad familiecoaching er, hvordan man uddanner sig til familiecoach, og hvad den vigstigste opgave for en familiecoach er.


Sæt fokus på tid med familiecoaching

I dagens samfund hvor karrieren er i fokus, får vi mindre og mindre tid. Den mindre tid fjerner os mere fra os selv, og det bliver derfor sværere at komme i kontakt med vores længsler og behov.

Som Pernille W. Lauritsen siger: “Vores behov bliver erstattet med lyst - og lyst er en helt anden størrelse end behov. Behov tager lidt længere tid at komme i kontakt med, men det har vi ikke tid til at vente på. Og så er der også ekstremt mange problematikker i familielivet, som nærmest kunne løses med lidt mere tid og lidt mere ro.”


Børn kan ikke skynde sig

Børn kan eksempelvis ikke på samme måde som voksne, tolere travlhed, og derfor opstår der problemer, når børn konstant skal skynde sig. Der er behov for ro og fordybelse, når det kommer til børn. Pernille fortæller, hvad familiecoaching kan gøre: “Familiecoaching giver ikke mere tid, men man kommer til at forstå vigtigheden af tid. Tid alene er selvfølgelig sjældent svaret, men det er en del af svaret - tid kan skabe mere ro og fordybelse.”


At finde ind til kernen af familien

Coaching bruges i de fleste tilfælde til at skabe personlig udvikling, og når de hos Mindjuice snakker om personlig udvikling, så handler det om at lære sig selv bedre at kende.

Når det så overføres til familiecoaching, betyder det, at man lærer familien bedre at kende - kommer ind til kernen i familien og dennes behov, ønsker og grænser. På den måde kan familien sammen udvikle et fællesskab, hvor alle føler sig velkomne og trives.


Slå ‘overlevelsesmode’ fra og udvikl jer sammen

Familiecoaching handler som sagt om at forstå sit barn eller børn bedre. Børn er forskellige, og de har derfor også forskellige behov. Gennem familiecoaching finder man frem til, hvad ens børn har brug for. Pernille fortæller også, at hun ofte oplever, at når et par bliver til en familie og får børn, så stopper de med at udvikle sig sammen, hvor hun siger:

“Stort set alle par der finder hinanden og bliver gravide stopper med at udvikle sig selv, når barnet kommer. Så går de mere over i et “overlevelsesmode” end at fortsætte med at udvikle sig sammen. Og det vil sige, at samlivet nu pludselig er en kamp om, hvordan vi gør tingene, frem for  at finde en fælles løsning.”

En familiecoach vil fungere som en sparringspartner i, hvordan man kan være en familie. Som familie kan man bruge en coach til at vende nogle ting med og få sparring på sine problemer, uden at man skal tale med en psykolog.


Hvordan er en familiecoachuddannelse opbygget?

Hos Mindjuice har de oprettet et specialemodul i familiecoaching, som er en form for overbygning. Det betyder, at for at deltage skal man have noget erfaring på forhånd. Dette er både praktisk erfaring med familier og teoretisk viden - for eksempel et kursus eller workshop i coaching. På den måde vil det hele ikke være nyt og meningen er så, at man bygger videre på de erfaringer, man har inden for området.

I Danmark findes der utrolig meget viden inden for familieområdet, og vi har samtidig utrolig dygtige forskere, som har skrevet bøger fyldt med “cutting-edge-knowledge”, som Pernille udtrykker det.


Nogle af de store forskere inden for familieområdet i Danmark er:

  • Jesper Juul
  • Tine Bryld
  • Helle Kibsgaard

Pernille mener dog ikke, at det er nok at læse i disse fantastiske bøger, men at det er livsnødvendigt at træne i at coache, før man kan implementere det og anvende det i sit arbejde eller hverdag.

Som hun forklarer: “Du kan også vide en masse om dans, kampsport eller om alt muligt andet, men hvis du kun har læst om det i en bog, så kan du jo ikke bevæge dig.” Den tankegang har hun taget med over i uddannelsen i familiecoaching, hvor træning og de praktiske øvelser er en stor del af uddannelsen.


Har du en høj indlevningsevne?

For at kunne fungere som en god familecoach skal man besidde visse egenskaber. Som familiecoach skal du have:

  • arbejdsvilje
  • skarp faglighed
  • empati
  • naturligt lederskab
  • evne til at dirigere en samtale
  • høre meget og forstå det i stedet for at dømme


‘Du skal vide, at du skader dit barn’

Pernille fortæller om de første år sammen med Jesper Juul, hvor de afholdte hundredvis af familiesamtaler sammen: “Jeg kunne nogle gange mærke, at hvis jeg skulle have sagt noget - lad os sige der var en far der var for hård ved sit barn, det oplevede vi ofte - så ville jeg komme til at dømme faren. Jeg kunne mærke, at jeg tænkte; hvad har du dog gjort ved dit barn? Man rusker da ikke sit spædbarn - hvad har du gang i? Det tænkte jeg inden i.

Der kunne Jesper helt roligt sige; du skal vide, at det du gør, er til skade for dit barn. Han kunne sige det på en måde, så personen bare lyttede og de kunne have en stille og rolig samtale om det. Det kræver noget træning, når det er med børn.”

Som familiecoach har Pernille lært, at for at hjælpe børnene bedst muligt, er man nødt til at være på forældrenes side. Hvis forældrene forlader sessionen og føler sig til grin og dumme, så går det udover børnene. Derfor skal man som familiecoach først og fremmest hjælpe forældrene i at opføre sig konstruktivt og godt.


Familiecoaches skaber indsigt i familien

En familiecoachs vigtigste opgave er at skabe indsigt i familien og hjælpe dem på vej til at se hinanden som de mennesker, de nu engang er. Mange familier føler ofte, at der noget galt, frem for at se på udviklingsmulighederne.

Familiecoaching hjælper med at finde udviklingsmuligheder i familien, hvor Pernille siger: “Det er helt utroligt hvad en session i familiecoaching kan gøre, og derfor synes jeg også, at alle familier burde gøre det. Ens værdier bliver virkelig klare og man får set noget nyt ved hinanden og får nogle nye måder at være sammen på.

Så kan man godt undre sig bagefter: var det bare det her - hvorfor har vi ikke gjort det noget før? Familiecoaches kommer jo helt neutrale og derfor kan de skabe en meget større og positiv påvirkning end et familiemedlem typisk kan.”


Fokus på forældrene og de unge

Hos Mindjuice sætter de fokus på forældrene og deres lederskab i familien. For som Pernille siger, så er det forældrene der sætter tonen i familien og dem, som har ansvaret for retningen. Derudover har mange familier deres teenagers med, og da de ofte også har stærke holdninger vælger de at tage dem ud separat for at høre deres holdning til tingene.

Pernille fortæller: “De unge har brug for lige at komme af med noget, og de har brug for at blive hørt, så dem tager vi altid separat. Der kan de få lov til at forklare deres syn på familien.” På coachinguddannelsen i familier bliver man også trænet i at kunne coache unge.


En typisk session i familiecoaching

En session i familiecoaching varer cirka halvanden time, hvor der vil være nogle faste rammer. Timen vil basere sig på dialoger, hvor der oftest er indlagt små øvelser undervejs. Rammen hos Mindjuice er, at børnene altid er med til familiesamtalerne - medmindre der er tale om emner, som børnene ikke har godt af at høre. Hvis det for eksempel handler om utroskab, så kan forældrene have brug for en enkeltsamtale.


Lad dine børn se, at I også er mennesker med udfordringer

Pernille forklarer, hvorfor de hos Mindjuice vælger at tage børnene med: “Det er lidt en myte, at børn skal skånes fra forældrenes samtaler. Næsten lige meget hvor små de her børn er, som har været med til mig og Jesper Juuls sessioner, så er der bare en ro over børnene, når de mærker at der en voksen udefra, der taler med forældrene, og at forældrene også er mennesker, der har udfordringer.

Mange forældre siger, at de ikke må skændes foran børnene, hvor vi siger; jo det må I godt - men prøv at styr jer. Børn har brug for at se, at deres forældre skændes og endnu vigtigere, at de kan blive gode venner igen. Bare tænk på, at hvis vi skjuler det for børn, skjuler usikkerheden og det ene og det andet, så forstår de ikke hvad der sker i dem, når de får de her oplevelser.”


Familiecoaching er for committede familier

Hos Mindjuice oplever de typisk, at de familier der tager til familiecoaching allerede har en vis indsigt. Det er familier, der ikke mener, at man har problemer, bare fordi man modtager hjælp. Til det siger Pernille: “Tværtimod er de en familie der virkelig er vågne og som ved, at hvis man vil udvikle sig sammen, på de betingelser der er i dag, så er man nødt til at få noget støtte udefra.

Det er meget ressourcestærke familier der kommer, familier der er commited og som gerne vil have det godt sammen. Og de gider ikke vente til krisen kradser på døren - det er der nogle, der gør - men der er også mange der vil investere i deres familieliv præventivt.”


Mindjuice er eksperter i personlig udvikling

I Januar 2005 startede Pernille W. Lauritsen og Louise Huusom Mindjuice op. Derfor kan Mindjuice om et par måneder fejre 10 års jubilæum. Til at starte med var det kun Pernille og Louise, men siden da er de vokset til at have 20 ansatte.

Siden Mindjuice blev grundlagt for knap 10 år siden har de markeret sig som et tonangivende institut for personlig udvikling. De har uddannet over 1000 certificerede Mindjuice coaches i mere end otte forskellige lande.

Du kan læse mere om og se Mindjuice's kursusudbud her


Annoncer